Udruženje Romkinja "Bolja budućnost" u projektu UN-a

Fena
Udruženje Romkinja "Bolja budućnost" u projektu UN-a
Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle jedan je od partnera zaduženih za provedbu regionalnog projekta "Sprovođenje normi, mijenjanje stavova" koji finansira Europska unija, a provodi UN Women.

Projekat je startao 1. juna ove godine, a cilj mu je bolji pristup i poboljšanje pružanja usluga za žene iz manjinskih i ugroženih grupa.

"Što se tiče naših korisnica mi smo, ne samo kroz ovaj projekat, nego i ranije imali niz aktivnosti na edukaciji, a čak smo radili dosta istraživanja i studije slučaja gdje smo htjeli da vidimo koliko uopšte žene, s akcentom na romske žene i djevojke, znaju šta je nasilje u porodici, te koliko njih prijavljuje nasilje", izjavila je predsjednica Udruženja Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla Indira Bajramović.

Ujedinjeni narodi su spremni na razne načine podržati nastojanja da se ženama iz grupa u nepovoljnom položaju pruži maksimum informacija o pravima i uslugama koje su im dostupne.

"Ujedinjeni narodi i UN WOMEN rade sa vašim vladama na usvajanju normi i standarda. Radimo sa državnom i entitetskim vladama na usvajanju norme standarda, dok državna i entitetske vlade rade sa organizacijama civilnog društva", kazao je predstavnik UN WOMEN David Saunders.

Donošenje strategija na državnom i entitetskim nivoima je potrebno, ali ne i dovoljno, podsjećaju iz MUP-a TK.

"Ono što je vrlo bitno su aktivnosti koje poduzima Udruženje 'Bolja budućnost', a odnose se na direktni rad sa žrtvama. Po dosadašnjem iskustvu svjedoci smo da je bilo dosta takvih aktivnosti koje su doprinijele da svake godine imamo povećan broj prijava nasilja u porodici što nije dokaz da je to nasilje u našem društvu povećano, nego da se žrtva osnažuje da prijavljuje to nasilje", izjavio je portparol MUP -a TK Izudin Šarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije