U BiH počinje prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Albaniji

Anadolija
U BiH počinje prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Albaniji
Foto: EPA-EFE / Drač, noć nakon potresa

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori danas će biti organizovano prikupljanje pomoći nastradalim u zemljotresu u Albaniji.

Razorni zemljotres koji je pogodio Albaniju prije nekoliko dana izazvao je tragične posljedice, ogromne materijalne štete kao i evidentnu humanitarnu krizu, koja se posebno manifestira u mjestima najviše pogođenim ovom prirodnom katastrofom.

Pomozi.ba: Pokrenuta akcija za pomoć Albaniji - evo kako se uključiti

"S obzirom da u prirodnim katastrofama institucije ne mogu pravovremeno reagirati u pružanju adekvatne pomoći nastradalom stanovništvu, neophodno je iskazati praktičnu solidarnost s građanima Albanije, koji su proteklih dana uz zebnju, strah i neprospavane noći, preživjeli tragične ljudske i materijalne gubitke", navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Potresni prizori u Draču: Stanovnici dolaze na stadion, još se ne zna sudbina mnogih

Ističu da je saosjećanje spram ljudske patnje i odgovornosti za ljude u nevolji neodvojivi dio našeg islamskog sistema vrijednosti.

"Islamska zajednica se, s drugim organizacijama, blagovremeno uključila u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresom u Albaniji", navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije