Sarajevo / "Saznaj svoj status": Obilježen 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

01. 12. 2018. u 14:43:00 Fena

Shares:4

Mladi aktivisti Crvenog križa Kantona Sarajevo danas su brojnim aktivnostima obilježili 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a koji se ove godine obilježava pod motom "Saznaj svoj status".

Na platou ispred Katedrale upriličena je prezentacije u kojoj su posebno mlade podsjetili na opasnosti od HIV/AIDS-a. Dijele promotivni materijal prolaznicima, crvene mašnice koja simbolizira brigu o oboljelima od HIV/AIDS-a.

Mladi volonteri Senad Halilović i Emina Dorić kažu da je u BiH od HIV/AIDS-a od 1996. godine do danas oboljelo oko 340 osoba, te ističu da je BiH država sa najmanjim procentom oboljelih u Evropi. Mišljenja su da je to zbog načina odgoja, odnosno konzervativnog pristupa seksualnim odnosima.

"Trebamo biti ponosni što imamo mali broj oboljelih od HIV/AIDS-a, ali ipak trebamo raditi na prevenciji te bolesti u našoj državi", naglasio je Halilović.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a je prilika ukazati na važnosti spolnog zdravlja, a volonteri CK KS su podsjetili da je testiranje u Kliničkom centru u Sarajevu besplatno i to u terminu od 8 do 16 sati, anonimno je i identitet oboljelih je zaštićen.                          

U 2017. godini je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica AIDS-a umrlo oko milion ljudi, a s HIV infekcijom živjelo je oko 37 miliona.

Također, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC/WHO) u Evropi je zadnjih trideset godina bilo oko dva miliona osoba s HIV-om.

Tagovi: Sarajevo HIV bolest

NEMA KOMENTARA