Ručnim radom protiv karcinoma: Sarajevske junakinje stvaraju unikatne predmete

J. Ć.
Ručnim radom protiv karcinoma: Sarajevske junakinje stvaraju unikatne predmete
Foto: Radiosarajevo.ba / Udruženje KreAtivci
Ukoliko znate slikati, vesti ili možda plesti, onda je Udruženje kreArtivci pravo mjesto za vas.

Topla atmosfera i prijatan ambijent su između ostalog jedan od razloga što se skoro svako ko jednom uđe u prostorije ovog Udruženja vrlo brzo vrati ponovo. 

Uz kafu i domaću štrudlu, ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je sa sarajevskim junakinjama kojima bolest i kemoterapije nisu oduzele vedri duh. Naime, ove vesele i nasmijane dame, koje su preživjele bobru s karcinomom, odlučile su učiniti nešto pozitivno kako bi uljepšale život sebi, ali i drugima.

Predsjednica udruženja, Lejla Popara osnovala je Udruženje pod nazivom KreArtivci u kojem se zajedno sa svojim članicama, pored toga što uče razne tehnike umjetnosti i stvaraju svojim rukama različite umjetnička djela, druže i pomažu jedna drugoj da vode normalan život. 

"Udruženje je osnovano 2016. godine gdje smo dvije godine čekale prostor. Općina Centar nam je izašla u susret, potrudili se i dali nam ovaj prostor na Skenderiji prije dva mjeseca“, govori nam Popara na početku razgovora.

Udruženje broji oko 50 članica, a kako kaže, otvoreni su za sve žene, bez obzira na to da li su oboljele ili ne, koliko godina imaju, koje su vjere i čime se bave. 

Udruženje KreArtivci - undefinedFoto: Facebook / Udruženje KreArtivci

"Ovdje ne postoji dobna granica već samo želja da svoje slobodno vrijeme potroše u nešto pametno, korisno i drukčije. Ovdje se družimo, stvaramo, odbijamo biti beskorisne i nepotrebne, slikamo, vezemo i nema razgovora o politici i bolesti. To je zabranjeno“, pojašnjava nam. 

Dženana Ćatić je edukatorica zlatoveza u udruženju. S obzirom na to da se bavi vrlo zanimljivom tehnikom veza, zamolili smo je da nam objasni kako se ukrašavaju radovi. 

"To je starinski način veza gdje se radi sa zlatnim koncem na jedan specifičan način. Prvo se mora postaviti karton i jedan poseban materijal preko kojih se veze s dva-tri ili više konaca... sve zavisi koliko je ta osoba vješta“, pojašnjava Ćatić za Radiosarajevo.ba dok izrađuje zlatne ljiljane, te govori kako joj je ovo došlo kao hobi, ali i terapija nakon borbe s karcinomom.

Udruženje KreAtivci - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba / Dženana Ćatić, edukatorica zlatoveza

"Iz svog ličnog iskustva govorim da je ovo jedan vid terapije - okupacione i psihološke terapije. Zabavimo se nečim drugačijim u odnosu na ono što smo radile cijeli život, možda nešto što smo imali predispozicije da radimo, a nismo imale vremena i sad smo našle tu, uz druženje i kafu, da nešto korisno i uradimo“, ističe Ćatić.

Udruženje KreArtivci imaju svoju stranicu na Facebooku i Instagramu gdje možete pogledati šta ove drage i vesele dame stvaraju svojim vještim rukama.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kreArtivci (@kreartivci) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije