Redžo Seferović, prvi Rom na čelu općinskog vijeća, radi za bolji život

Fena
Redžo Seferović, prvi Rom na čelu općinskog vijeća, radi za bolji život
Redžo Seferović iz Zavidovića je prvi Rom u BiH koji obnaša dužnost predsjedavajućeg općinskog vijeća.

Njegov dugogodišnji angažman naveo je Europski pokret u BiH da mu u okviru manifestacije Dani Europe, na svečanoj Akademiji u Travniku početkom ovog mjeseca, uruči Plaketu EPuBiH za Ličnost godine u FBiH.

Kako je saopćeno iz Europskog pokreta, jednogodišnji mandat predsjedavajućeg OV Zavidovići bio je prekretnica za dobijanje Plakete.

Zahvaljujući Seferovićevoj upornosti za 12 romskih porodica obezbijeđen je "krov nad glavom". Stambeno zbrinjavanje pripadnika ove populacije, na njegovu inicijativu, pomogli su, uz nekoliko donatora, organizacije LEDA i OSCE, kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Važno je napomenuti da je i Seferovićevim zalaganjem riješen problem vodosnabdijevanja u romskom naselju Dolovi, u kojem je u periodu od 2009. do 2017. godine bilo onemogućeno snabdijevanje vodom", kažu u Evropskom pokretu.

Također napominju da Seferović aktivno radi na prikupljanju podataka u vezi sa izradom Akcionog plana za rješavanje problema Roma u Zavidovićima. Svemu navedenom prethodile su aktivnosti u brojnim UG i NVO, gdje je posebno zapažen njegov doprinos u UG "Romi bez granica", EKC-u i EPu BiH.

"Redžo Seferović istrajan je u nastojanju da poboljša životne uslove za Rome, kao i za sve ostale građane općine Zavidovići, koji su mu ukazali povjerenje na prošlogodišnjim izborima", smatraju u Evropskom pokretu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije