Stop vršnjačkom nasilju: U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica

J. Ć.
Stop vršnjačkom nasilju: U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica
Povodom Dana ružičastih majica mladi su danas na Trgu djece Sarajeva poručili da je vršnjačko nasilje jako prisutno u Bosni i Hercegovini.

Na bijelom platnu ispisali su i poruke Budi fin, nasilje nije IN, Stop vršnjačkom nasilju i Razgovor je uvijek rješenje.

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) obilježava se u cijelom svijetu zadnje srijede u februaru, a 27. februar ove godine, četvrti put obilježen je i u školama širom BiH, u organizaciji Udruženja za razvoj društva Kap i nevladine organizacije World Vision BiH.

U Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu, organizovane su aktivnosti u cilju informisanja građana o vršnjačkom i drugim oblicima nasilja. Djeca i mladi u osnovnim školama i na trgovima postavili su tzv. ružičasti zid, gdje su simbolično, otiskom prsta, dlana ili svojim potpisom, svi zainteresirani imali priliku izjaviti svoje protivljenje svim oblicima nasilja, s fokusom na međuvršnjačko nasilje.

Nejra Baltes, koordinatorica za komunikaciju World Vision BiH, izjavila je da je Dan ružičastih majica obilježen na tri trga u BiH kako bi skrenuli pažnju da je vršnjačko nasilje jako prisutno u BiH, međutim, da se o njemu ne govori dovoljno. 

Udruženje Kap je prošle godine radilo istraživanje gdje je jedna trećina ispitanika navela da su žrtve zlostavljanja i vršnjačkog nasilja. Međutim, samo ih je 700 prijavilo to nasilje, što je jako mali broj u odnosu na broj ispitanih. Dakle, veliki problem, nedovoljno se govori o tome i zbog toga smo svi tu danas", istaknula je Baltes.

Kako je kazala, danas je u 50 škola u BiH, u saradnji s učenicima i nastavnicima postavljen ružičasti zid gdje djeca otiskom prsa, dlana ili potpisom mogu da kažu da razumiju šta je nasilje i da ono nije samo fizičko.

"World Vision BiH je u protekloj godini radio istraživanje na temu zanemarivanja gdje je pokazano da je zanemarivanje djece jako veliki problem u BiH, prvenstveno što taj problem nije prepoznat", poručila je Baltes.

Smatra da se u cilju sprečavanja ovog problema svi trebaju uključiti.

Devetnaestogodišnji Tarik Čolo iz Pokreta Vrijedni pažnje iz Goražda bio je danas u Sarajevu gdje je podsjetio da su mladi iz 11 općina formirali neformalnu grupu čiji cilj je bio podizanje svijesti kod građana o zanemarivanju i nasilju nad djecom.

"Građani nisu upoznati s tim problemom. Danas samo se okupili ovdje kako bi građane edukovali o ovom problemu. Nažalost, poznajem veliki broj slučajeva vršnjačkog nasilja. Zanemarivanje jeste nasilje. To je korijen koji vodi ka različitim vrstama nasilja", pojasnio je.

Udruženje Kap ove godine, u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica, obavještava djecu koja trpe bilo koji oblik međuvršnjačkog nasilja u školi i njihove roditelje, da je pokrenut projekat besplatne pravne pomoći, zahvaljujući podršci Ambasade Australije u Bosni i Hercegovini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije