Sarajevo / Poziv građanima: Oglasio se Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa

24. 08. 2019. u 16:45:00 Fena

Shares:507

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa najavio je da naredne sedmice sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS namjerava nastaviti dogovore kako bi povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Do sada je dobio nedvojbene garancije Vlade Kantona Sarajevo i policije da ovaj događaj, koji je zakazan za 8. septembar u Sarajevu, mogu adekvatno zaštititi.

Također, Vlada i policija Kantona su u dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa.

"Policija i MUP KS su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od bh. povorke ponosa,od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo Film Festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila", ističu iz Organizacionog odbora.

Političkim strankama žele poručiti da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima, kojim se svim građanima garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja.

Narod i pravda: Preispitati potrebu organiziranja "povorke ponosa" u Sarajevu

"Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima", navode iz Organizacionog odbora povorke.

U proteklih pet mjeseci podrška građana iz privatne i javne sfere kažu da je pokazala da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe. 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati sa institucijama Kantona Sarajevo, te poziva građane da se 8. septembra pridruže povorci u Sarajevu i da "zajedno stanu u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas". 

KOMENTARI (9)