Paketići, pjesma i dobro druženje za djecu s poteškoćama u razvoju

AA
Paketići, pjesma i dobro druženje za djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: AA / Druženje za djecu s poteškoćama u razvoju
Smijeh, pjesma, dobro raspoloženje i druženje obilježilo je prvi dan Novogodišnjeg dječijeg festivala za djecu s poteškoćama u razvoju i njihovim vršnjacima "Snježana i 77 patuljaka", jedini u BiH takve vrste.

Uz predstavu iz bajke, pjesmu, muziku, balet, iscrtavanje lica, igraonice, klauna i maskote, djeci s poteškoćama i bez poteškoća u razvoju, bit će podijeljeno i 500 besplatnih novogodišnjih paketića.

Emina Vukičević, predsjednica Udruženja Snježana i 77 patuljaka, pojasnila je da je riječ o socijalnoj inkluziji.

"Znači, jedinom dječijem festivalu i socijalne inkluzije u BiH na šta sam jako ponosna. Naša djeca će danas uživati u besplatnim paketićima. Svi koji su došli bit će naši patuljci. Svi učestvuju na sceni. Cilj nam je da djeca s poteškoćama i bez poteškoća u razvoju, prihvate različitosti jedni drugih, da dobiju iste poklone, igraju pod istim krovom i uživaju", istakla je Vukičević.

Uključena su, kako je kazala, različite škole, obdaništa i djeca Mjedenice, Bjelava, SOS Dječijih sela, Pazarić...

"Svake godine imamo oko 400, 500 djece. Jako je bitno organizovati ovakve događaje. Želimo da ukažemo na to da su ova djeca jako bitni članovi naše društvene zajednice i utičemo na svijest ljudi i, naravno, vlasti koji nisu okrenuti prema njima u onolikoj mjeri u kolikoj bi trebali", poručila je Vukičević.

Samira Puzo je odgajateljica koja u Dječijem domu Bjelave radi već 22 godine.

"Danas smo ovdje da pogledamo novogodišnju predstavu i da se družimo povodom Nove godine. Djeca su divna. Ko ne voli ovaj posao, ne može ga ni raditi", izjavila je Puzo.

Kako je kazala, djeca iz Doma često posjećuju različite predstave, podjelu paketića i sl.

"Oni su jako uzbuđeni, sretni i veseli. Vole novogodišnje praznike jer znaju da će tada dobiti paketiće i ispunit će se neke njihove novogodišnje želje", poručila je Puzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije