Novom utrkom Sarajlija Mahir prodaje kilometre za pomoć oboljelom Afanu

J. Ć.
Novom utrkom Sarajlija Mahir prodaje kilometre za pomoć oboljelom Afanu
Veliki humanitarac i maratonac iz Sarajeva Mahir Mujić koji je nedavno završio akciju za oboljelu djevojčicu Dalal i skupio više od 11.000 KM pokrenuo je novu akciju kojom planira skupiti 5.000 KM za malenog borca Afana Selimovića iz Visokog.

"Ovaj put ću prodavati kilometre koje ću pretrčati na sarajevskom polumaratonu, koji počinje 16. septembra, a zatim i na dionici od Sarajeva, preko Kobilje glave pa sve do Visokog. Trčat ću pedeset kilometara, a svaki ću prodavati za 100 KM", rekao je Mujić za Radiosarajevo.ba.

Mujić nam je kazao da je akcija započela jučer te da će trajati do 22. septembra. Na pitanje kako se odlučio pomoći porodici Selimović, odgovara: 

"Ima mnogo grupa na Facebooku koje pratim i gledam pa sam vidio da je malenom Afanu zaista potrebna pomoć. Razgovarao sam s Afanovom majkom i rekla mi je da su upravo došli iz Zagreba te da je za njegovu operaciju potrebno oko 16.000 maraka", rekao je ovaj humanitarac. 

Podsjećamo, samohrana majka Edina iz Visokog, o kojoj smo i ranije pisali, već dugo se bori da spasi svog sina Afana, te im je prijeko potrebna pomoć.

Petogodišnji Afan rođen je u 28. sedmici, a uslijed rođenja nastupilo je krvarenje mozga četvrtog stepena zbog čega je dobio jak moždani udar od kojeg mu se oduzela desna strana. Doktori su dijagnosticirali hidrocefalus, mikrocefaliju, sindrom respiratornog slučaja, epilepsiju i cerebralnu paralizu.

U Turskoj je imao operaciju glave i noge. Pri izlasku iz bolnice imao je prvi napad epilepsije. Od tada svaki dan ima je od pet do deset napada.

Petogodišnji Afan ne može hodati niti pričati, a samohrana majka Edina hrani ga špricom (Afan koristi Karbapin nutri-drink).

Dječaku je potrebno banjsko liječenje, logoped, psiholog, defektolog i fizijatar. Osim toga Afanu je potrebna i hrana. Afanova majka je odlučila da proda svoj bubreg kako bi pomogla sinu.

"Imala sam zaista pomoć porodice i prijatelja, ali to traje već pet godina. Ljudi ne mogu non-stop pomagati. Odlučila sam prodati bubreg kako bi spasila sina. S jednim bubregom ja mogu živjeti, a Afan ne može cijeli život biti vezan za krevet. Ne želim", rekla je nedavno za Radiosarajevo.ba kroz suze majka Edina.

Račun na koji se skuplja novac za Afana, aktivan je od jučer, 22. augusta i trajat će do 22. septembra.

Kako navodi Mujić, u ponedjeljak 24. septembra sav novac će prebaciti na račun za pomoć Afanu, te da će svaka promjena na računu biti javno objavljena kao i do sada.

"Sve ću odraditi od srca i transportno", istaknuo je Mujić. 

UPLATA IZ BIH:
Primalac: Mahir Mujić, Ali Ef.Lokvančića 36. Sarajevo,
Broj računa: 1613000060524175 otvoren u Raiffeisen banka
Svrha: ZA AFANA

UPLATA IZ INOSTRANSTVA:
Primalac: Mahir ( Ismet ) Mujić, Ali Ef.Lokvančića 36. Sarajevo,
IBAN: BA391613000060524175 
SWIFT: RZBABA2S Raiffeisen bank DD BIH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije