Nakon što je Safet postao staratelj maloljetnoj sestri i bratu, dobit će i stan

Radiosarajevo.ba
Nakon što je Safet postao staratelj maloljetnoj sestri i bratu, dobit će i stan
Foto: Grad Goražde / Safet Hurić s bratom i sestrom

Dvadesetjednogodišnji Safet Hurić prije nekoliko mjeseci, nakon smrti majke, postao je staratelj svojoj devetogodišnjoj sestri Džejlani i trinaestogodišnjem bratu Adnanu. Safet trenutno radi u Tvornici alata Goražde, Džejlana je učenica četvrtog razreda OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', a Adnan učenik osmog razreda OŠ ''Husein ef. Đozo''.

Zahvaljujući zaposlenju Safet je postao staratelj maloljetnoj sestri i bratu

Majka ovog 21-godišnjaka iz Goražda, te njegove sestre i brata je preminula. Zaposlivši se, Safetu je omogućeno da bude staratelj. U pronalasku posla mu je pomoglo stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih organizacije World Vision. Zadovoljan je svojim poslom i radnim okruženjem u Tvornici alata. Slobodno vrijeme posvećuje sesri i bratu.

Gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem za Safeta i njegovu sestru i brata.

Na sastanku je razgovarano o rješavanju stambenog pitanja, njihovim potrebama, gdje je naglašeno da će dobiti stan u zgradi koja će se uskoro početi graditi. Do tada će imati privremeno stambeno rješenje, a Grad Goražde će na čelu sa gradonačelnikom biti na raspolaganju za svaku vrstu pomoći Safetu i njegovoj sestri i bratu. 

"Prije dvije godine porodica Hurić je bodovana i dobit će novi stan u zgradi koja će se graditi u Rasadniku. Sredstva su već odavno obezbjeđena, međutim čekala se procedura. Sada je to završeno, javni poziv je raspisan i grade se dvije zgrade, a porodica Hurić će biti smještena u prvoj zgradi, jer su oni dobili najveći broj bodova. Drago mi je da je i Centar za socijalni rad izašao u susret i da su ovoj porodici dodijelili stan na desnoj obali. Ima i dobrih ljudi, donatora, privrednih subjekata, tako da će oni tu biti smješeteni do useljenja u novu zgradu", rekao je Ramović.

"Znači mi mnogo podrška institucija i naroda. Mnogi su mi pomogli nakon što je ova priča izašla u medije, a nastala je slučajno kada sam se ja zaposlio onda je World Wision želio da snimi tu priču i onda se ona raširila u medijima. Pružena nam je prilika da se iselimo iz kolektivnog centra koji nije uslovan za život, i obezbjedili su nam privremeni stan, a onda ako Bog da će biti i stalno", rekao je Safet Hurić, navode iz Press službe.

Centar za socijalni rad BPK Goražde obezbijedio je privremeni smještaj za što je istakla danas stručna saradnica Edina Tabaković.

"Centar za socijalni rad je već duži preiod uključen u rad sa porodicom Hurić, a posebno nakon smrti majke Melvedine. Posredovali smo i u zapošljavanju Safeta Hurića. Oni su trenutno smješteni u kolektivnom centru Balkan, ali u skorije vrijeme, nakon adaptacije dobit će privremeno stambeno riješenje, do trajnog stambenog zbrinjavanja u zgradi koja će se graditi posredstvom Grada Goražda", rekla je Tabaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije