Bio je prva beba amputirac u opkoljenom Sarajevu, a danas treba vašu pomoć

J. Ć.
Bio je prva beba amputirac u opkoljenom Sarajevu, a danas treba vašu pomoć
Foto: Facebook / Kemal Karić
U maju 1992. godine, tokom granatiranja Sarajeva, Kemal Karić, koji je tada imao samo četiri mjeseca - ostao je bez desne noge.

Njegova majka željela je doći do skloništa, no, put "na sigurno" presjekla je granata i ubila je, a Kemala, koji joj je bio u naručju, teško ranila.

U sarajevskoj bolnici mu je izvršena amputacija desne noge, zatim se liječio u Italiji, zahvaljujući italijanskom novinaru, Antoniu Capuozzou, koji ga je izvukao iz opkoljenog grada te Kemo prve korake pravi u milanskoj bolnici.

Od tada pa do danas većinu života provodi po bolnicama, a, nažalost, sada se sprema za novu operaciju.

Ovom mladiću 2015. godine dijagnosticiran je tumor. Nedavno mu je rađena operacija pluća, sada u septembru planirana je operacija u Italiji kako bi se skinule metastaze sa stomaka, a posljednjaa operacija leđa planirana je za januar 2019. godine.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Karić, liječenje u Italiji finansira italijansko ministarstvo zdravstva, a njemu je potrebno da se pobrine za troškove boravka i puta.

"Živim s nanom u sarajevskom naselju Bare. 14. septembra odlazim u Milano, a operativni zahvat bi trebao biti 17., nakon čega ću morati ostati u Milanu duže od dva mjeseca. Liječenje mi finansira italijansko Ministarstvo zdravstva, a meni su potrebna sredstva za avionsku kartu. Dakle putni troškovi", rekao je Kemal Karić.

Svi koji žele mogu mu pomoći uplatom na njegov račun direktno. 

Transakcijski račun za uplate iz BiH - 3387202554994165

Također, možete kontaktirati i direktno Kemala na kontakt-telefon 060 336 3367.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije