Kampanja 'Moja kosa - tvoja kosa' nastavlja se putem crowd fundinga

Radiosarajevo.ba
Kampanja 'Moja kosa - tvoja kosa' nastavlja se putem crowd fundinga
oficijelna fotografija / Kampanja "moja kosa - tvoja kosa"

Kampanja Udruženja Srce za djecu pod nazivom “Wigs for a smile” na platformi Global Giving je prilika da skupimo sredstva za nastavak projekta „Moja kosa tvoja kosa“ i izradu perika za djecu koja su privremeno ili trajno izgubila kosu, a i da osiguramo mjesto na plaformi koja je namjenska za nevladine organizacije na globalnom nivou.

Projekat „Moja kosa tvoja kosa“ se pokazao kao jedan od najhumanijih projekata u BiH, a i šire. Benefiti koje on donosi su nemjerljivi za djecu oboljelu od raka za koju je jedno od najtežih i najtraumatičnijih događaja gubitak kose, ali i za djecu koja se bore sa trajnim gubitkom kose nastalim utjecajem nekih drugih faktora.

Svakodnevno se susrećemo sa djecom i roditeljima koji pate pri samom utvrđivanju dijagnoze, a ubrzo po početku liječenja hemoterapijom, pored straha od ishoda liječenja, jedna od najvećih trauma i za dijete i za roditelje jeste i gubitak kose te sve druge promjene koje dolaze sa hemoterapijama. Svakodnevno svjedočimo emocijama kao što su bol, strah, nevjerica, nemoć, neizvjesnost i patnja. Često gledamo preplašene oči djevojčica i djevojki kada saznaju da hemoterapija osim što ih liječi nosi sa sobom njihov najveći strah – gubitak njihove prelijepe, duge kose. Proces koji prolaze – od povremenog skraćivanja kose, koji bi trebao umanjiti traumu, pa do potpunog gubitka kose je zaista mučan i bolan za cijelu porodicu. Strah od toga kako će dijete reagovati, napor koji roditelji i psiholozi svakodnevno ulažu u razgovor s djecom i približavanje cijele situacije djeci su jedan zaista velik i težak poduhvat.

Roditeljima i nama svaki put veoma teško pada gledati jednu neprirodnu situaciju, situaciju gdje dijete pati, kada je tužno, uplakano, ispunjeno strahom, a kada kosa opadne onda svjedočimo gubitku samopouzdanja, povlačenju u sebe, gubitku onog djeteta kakvo je bilo prije. Roditelji nam vrlo često kažu da i na taj način gube svoje dijete, gube ono sretno i veselo dijete koje su imali, a dobijaju nesretno dijete ispunjeno očajem.

To je trenutak gdje projekat „Moja kosa tvoja kosa“ pravi razliku. Gdje djecu nauči da neće biti drugačiji, da će imati pomoćno sredstvo (periku) koja će ih izjednačiti s ostalima, očuvati njihovo samopouzdanje i njihov lik u ogledalu na koji su navikli. Perika ih vodi u sigurnost i izlazak među vršnjake bez tjeskobe i straha. Perika ih čini onime što su i prije bili, ona je njihov identitet - kaže se u saopćenju koje je upućeno iz udruženja "Srce za djecu". 

Tim povodom, uputili su javnosti apel: 

"Da bismo održali projekat „Moja kosa tvoja kosa“ i da bismo eliminisali sve probleme i strahove koje nosi gubitak kose sa sobom potrebno nam je oko 3900$ da dostignemo taj cilj, ali nemamo mnogo vremena, tek do 31.12 u ponoć. Pomoći možete putem ovog linka

Stoga vas molimo da nam i ovaj put pomognete da prikupimo ostatak potrebnih sredstava i da nastavimo graditi dvorce od osmijeha naše djece koja trebaju podršku svaki dan njihove borbe", poručili su iz udruženja Srce za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije