Jelena Jelić, aktivistica za osnaživanje Roma: Nepoznavanje prava škodi

Radiosarajevo.ba
 Jelena Jelić, aktivistica za osnaživanje Roma: Nepoznavanje prava škodi
/ Foto: Save the Children
"Često oni koji su najugroženiji i koji su svakodnevno diskriminisani najmanje znaju o tome koja su njihova prava, a još manje znaju kako da ta prava ostvare".

Svjesna je toga Jelena Jelić iz Banja Luke, aktivistica koja se nedavno uključila timu LYRA - mladih romskih lidera.

Jelena je na  masteru je međunarodnog privatnog prava, a posebno je zanima humanitarno pravo.

"Nepoznavanje prava škodi, i njih zato treba što više upoznavati sa pravima i načinima kako da ta prava ostvare i ko im ta prava štiti. Zbog toga sam, između ostalog i članica ove grupe u kojoj kroz svoj angažman i lični primjer želim raditi na razvoju svijesti o pravima među djecom, mladima i svim ostalima na koje mogu uticati", kaže Jelena

Ona je članica LYRA tima koji je formiran i djeluje u okviru druge faze projekta „LYRA – mladi romski lideri u akciji” koji financira Evropska unija, a u Bijeljini, Tuzli, Banja Luci, Mostaru i Sarajevu implementira Save the Children, u partnerstvu sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Bijeljina i Udrugom „Altruist“ Mostar.

Projekat podržava zajedničku neformalnu mrežu mladih pripadnika romske i neromske populacije, kako bi postali pozitivni uzori i lideri u zagovaranju za unapređenje statusa Roma u bh. društvu, uključujući ostvarivanje njihovih ljudskih prava, te prevenciju i borbu protiv diskriminacije.

Jelena kaže kako je prije uključivanja u tim imala veliku želju da pomogne, ali da je kroz aktivnosti u LYRA timu stekla potrebno dodatno znanje i vještine kako bi na pravi način, kroz direktne kontakte, mogla pomoći onima kojima je pomoć u njenoj sredini potrebna.

"Željela sam da radim na širenju znanja o diskriminaciji, ne samo romske populacije već i svih drugih čija su prava ugrožena, uključujući i djecu čija se prava također često krše. Kroz radionice na kojima sam učestvovala kroz projekat, osim što sam srela i upoznala mnogo novih prijatelja iz Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i Mostara, naučila sam da i sama prepoznam razne vidove diskriminacije, informišem se o novim oblicima diskriminacije, i načinima na koji se svako od nas može boriti protiv svakog oblika diskriminacije i kroz koje institucije", kaže Jelena koja će svoja znanja imati priliku primijeniti i kroz rad na platformi Prijavi diskriminaciju gdje je angažovana kao administratorica.

"Posao će mi biti da unosim korisne informacije za korisnike platforme, te da prihvatam i prosljeđujem slučajeve diskriminacije koje preko platforme prijave korisnici iz Banja Luke i okoline. Vjerujem da će sve što sam do sada naučila biti od velike pomoći, ali da ću i kroz rad još mnogo toga naučiti i steći dodatna znanja i vještine", zaključuje Jelena.

 Osiguravanjem prostora i alata za ciljnu grupu kako bi postala glas svojih vršnjaka, te kroz izgradnju partnerstava sa ključnim akterima u cilju ostvarivanja ljudskih prava i smanjenja diskriminacije, LYRA II doprinosi promociji poštivanja ljudskih prava romske djece i mladih, što je i njen sveobuhvatni cilj.

Platformi Prijavi-diskriminaciju.ba možete  pristupiti na ovom linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije