Hvala, divni ljudi: Malena Ajlin je na vježbama u Zagrebu i napreduje

Radiosarajevo.ba
Hvala, divni ljudi: Malena Ajlin je na vježbama u Zagrebu i napreduje
Foto: Facebook / Ajlin Pašić

Nakon što je portal Radiosarajevo.ba prenio apel za pomoć malenoj Ajlin Pašić kojoj je sa 40 dana dijagnosticiran NEC (gangrena) crijeva, akciji prikupljanja novca za liječenje odazvao se veliki broj građana.

"Malenoj Ajlin Pašić uplatili smo 16.250 KM nakon prve donacije od 9.850 KM. Ajlin je trenutno u Zagrebu na vježbama i napredak je primjetan. Želimo joj mnogo sreće u nastavku liječenja", napisali su organizacije Pomozi.ba.

Ajlin je rođena u 28. nedjelji sa 1280 gr. Kad je imala 40 dana dijagnosticiran joj je NEC (gangrena) crijeva.

Nekoliko puta je ostajala bez kisika i došlo je do proširenja moždanih komora. Odmah je operisana i zbog straha od širenja gangrene izveli su joj takozvane stome na stomaku.

Crijeva su joj bila izvađena na stomaku dva mjeseca i u tih dva mjeseca je dolazilo do mnogih komplikacija. Rana je nekoliko puta pucala, inficirala se i sl. pa je došlo do sepse. Poslije dva mjeseca imala je novu operaciju sastavljanja crijeva i zatvaranja stomaka.

Izašla je iz bolnice sa 4 mjeseca.

Kada su roditelji mislili da je najgore prošlo desilo se da Ajlin dobija konvulzije (epileptične napade) koji su iz dana u dan bili sve jači i jači. Sa 9 mjeseci joj konstantovan sindrom West i uvedena terapija za isti. Međutim Ajlin nije reagovala na terapiju i napadi su bili svakodnevni u serijama i do 50 puta.

Sa godinu dana je završila na terapiji sinactenom i napadi su stali. Ali tri mjeseca napada su Ajlin unazadili kako motorički tako i senzorno. Poslije prestanka napada Ajlin je počela da napreduje, prije dva mjeseca je počela da hvata svoje nožice, da se smije i neke male radnje.

Ali Ajlin još uvijek ne sjedi samostalno, ne vrši rotacije i ne stavlja se u četveronožni položaj. Njen mozak se budi ali potrebne su joj vježbe da bi za početak počela puzati a kasnije i hodati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije