Djeca migranti i izbjeglice marljivo uče bosanski jezik pred polazak u školu

Unicef
Djeca migranti i izbjeglice marljivo uče bosanski jezik pred polazak u školu
Foto: UNICEF / Djeca migranti i izbjeglice uče bosanski jezik
Na ulazu u Pedagoški fakultet u Bihaću odjekuju hitri dječiji koraci, a djevojčice i dječaci uzbuđeno trče prema učionicama.

Djeca izbjeglice i migranti iz smještajnih centara Sedra, Borići i Bira u Bihaću, odnedavno imaju priliku učiti bosanski jezik, te se tako pripremati za skorašnji polazak u redovnu školu.

 Za većinu njih, riječ je o aktivnosti koju su odavno priželjkivali. Učenje je simbol normalnog života, stabilnosti i slobode. Ove djevojčice i dječaci priželjkuju djetinjstvo kakvo imaju i njihovi vršnjaci iz zemlje domaćina. Izlazak iz centra i prijevoz autobusom, boravak u školskim klupama, druženje, rad  s učiteljicama – to su trenuci kojima se veoma raduju.  

“Drago nam je da će oko 200 djece učenjem jezika dobiti priliku da se uključe i u redovno školovanje u Unsko-sanskom kantonu. Zahvalni smo partnerima sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, kao i finansijskoj podršci Evropske unije. Posebno nas raduje činjenica da će i djeca domicilnog stanovništva na ovaj način dobiti priliku da nauče nešto novo, upoznaju zanimljive vršnjake iz drugih zemalja i, slušajući njihove priče, obogate svoje razumijevanje situacije, nauče nešto o drugim zemljama i kulturama i iz prve ruke pokažu kako se kvalitetno obrazovanje prilagođava svakom učeniku”, ističe Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja UNICEF-a u BiH.

Neki od mališana već dobro govore bosanski, a ostali će ih brzo stići. Za većinu djece izbjeglica i migranata usvajanje stranog jezika ne predstavlja problem jer ih već govore nekoliko. Osim maternjih jezika iz zemalja iz kojih dolaze, kao što su Farsi, Dari, Pashto ili Urdu, većina djece poznaje Turski, Grčki ili Srpski – jezike zemalja ukojima su privremeno boravili. Takođe, svi se uspješno služe i engleskim jezikom.

Poduka iz bosanskog jezika koja se sprovodi zahvaljujući Finansijskoj podršci Evrupske unije, dio je napora koje poduzima UNICEF u cilju pomoći, zaštite i promocije prava djece migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije