Diskusija u Sarajevu: Šta učiniti kako bi Povorka ponosa prošla bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Diskusija u Sarajevu: Šta učiniti kako bi Povorka ponosa prošla bez incidenata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Diskusija u Sarajevu

U Sarajevu je u petak održana druga od dvije diskusije koje će se dotaći povorki ponosa kroz medijsko izvještavanje i pravo na okupljanje.

U organizaciji ERMA magistarskog programa iz demokratije i ljudskih prava uz podršku Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i Globalnog Kampusa ljudskih prava u CIS-u je održana diskusija „Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH“. Bila je ovo prilika za razgovor o predstojećoj prvoj Bh. povorci ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu, kroz prizmu prava na okupljanje LGBTI osoba, kao osnovnog ljudskog prava svih građana i građanki BiH.

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra

BiH je jedina zemlja u regionu, pored Sjeverne Makedonije (u kojoj je također najavljena povorka ponosa za 29. juni), u kojoj dosad nije održana povorka ponosa. Na diskusiji je bilo govora o tome kako zakoni pokrivaju pravo na okupljanje LGBT osoba; o sigurnosti i obavezama državnih organa odgovornih za zaštitu učesnika/ca svih okupljanja, pa tako i povorke ponosa; kao i o tome šta je potrebno učiniti kako bi povorka ponosa prošla bez incidenata, i koji su zajednički napori koje društvo može uložiti u kreiranje atmosfere bez govora mržnje.

U panel diskusiji su učestvovali Lejla Huremović (Sarajevski otvoreni centar) i Ena Bavčić (Civil Rights Defenders), članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, te prof. dr. Asim Mujkić, ko-direktor ERMA programa i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Diskusiju je moderirala Masha Durkalić, novinarka, istraživačica i aktivistkinja.

Na događaju je predstavljen i prijedlog javnih politika „Osvajanje prava na okupljanje LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini: Ususret prvoj paradi ponosa“, čija je autorica Masha Durkalić. Prijedlog je urađen u sklopu projekta GC Policy Observatory koji provodi organizacija Global Campus of Human Rights, globalna mreža univerziteta koja okuplja sedam magistarskih programa o ljudskim pravima u svijetu, a čiji je član i ERMA magistarski program Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bologni. Na događaju će se obratiti i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, kao i NJ. E. Nicola Minassi, ambasador Italije u BiH.

U sklopu Konferencije OSCE-a o medijima jugoistočne Evrope, a u organizaciji Civil Rights Defendersa, u Domu mladih je prvo jučer održana diskusija “Novinarstvo u oblasti ljudskih prava: Zastupljenost diskriminiranih grupa u medijima – Slučaj povorki ponosa”.

Na panel diskusiji su učestvovali Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, Kristina Ljevak, direktorica TVSA, Igor Božić, izvršni producent na N1, Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, i Aleksandra Bogdani, novinarka BIRN-a Albanija. Panel će moderirati Ena Bavčić iz Civil Rights Defendersa, a diskusija će se dotaći toga zašto je bitno da se o ljudskopravaškim temama objektivno izvještava, na koji način mediji doprinose širenju pozitivne slike ili govora mržnje, te kako je medijsko izvještavanje mijenjalo sliku o povorkama ponosa u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije