Dan ljudskih prava: Tri novinarke dobile nagradu Srđan Aleksić

Radiosarajevo.ba
Dan ljudskih prava: Tri novinarke dobile nagradu Srđan Aleksić
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Dodjela nagrade Srđan Aleksić 2018.

Jedna od najprestižnijih novinarskih nagrada kojom se odaje priznanje za izvještavanje o ljudskim pravima i društvno-odgovorno novinarstvo, dodijeljena je danas u Sarajevu. 

Nagradu Srđan Aleksić za 2018 godinu dobile su Đenana Kaminić Puce sa televizije N1, novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković Hodžić.

Ceremonija uručenja upriličena je na svečanosti u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH, na dan kada se u svijetu obilježava 70. godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

UN / Dan ljudskih prava: BiH na 59. mjestu, na posljednjoj poziciji u regionu

"Čast mi je primiti nagradu koja nosi ime po mladiću koji je postao simbol žrtvovanja za drugog. Ova nagrada obavezuje dobitnike da ustraju u promociji ljudskih vrijednosti i podršci manjinama" rekla je, između ostalog, prvonagrađena novinarka Đenana Kamnić Puce. Žiri je odlučio nagraditi je zbog njenog kontinuiranog izvještavanja o ljudima i događajima iz etnički podijeljenog Mostara. 

Maja Nikolić, koja već drugi put dobija ovu nagradu, gotovo svakodnevno izvještava o ugroženima, a posebno o pravima djece, što je prepoznao i žiri, kao i rad trećenarađene, Mirela Huković Hodžić koja se posebno istakla svojim serijalom o poslijeratnom životu u Srebrenici kroz priče mladih ljudi.   

Istim povdom, dodijeljene su i tradicionalne Mirovne nagrade, a dobitnice su: Jasminka Drino Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i OŠ „Dositej Obradović“ iz Doboja. Dobitinici specijalnih plaketa u okviru ove nagrade su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Organizatori događaja su Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost, a na svečanosti je nastupio hor Druge gimnazije iz Sarajeva. 

Na svečanosti su govorili zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, zamjenica ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država Ellen Germain i Aleksandar Žolja u ime Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost.

Događaju će prisustvovati predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici diplomatskog kora, kao i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, te predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija “Cure” iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Do sada je novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dobilo je 27 novinara/ki ili medija iz BiH. Među njima je i portal Radiosarajevo.ba koji je 2012 godine nagrađen za svoj projekt Manjine.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije