Centar "Dajte nam šansu": Kako je Ahmed Manjušak napredovao u socijalizaciji

J. Ć.
Centar "Dajte nam šansu": Kako je Ahmed Manjušak napredovao u socijalizaciji

Servisni centar "Dajte nam šansu" fokusiran je na pružanje podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, jačanje funkcionalnosti porodice, jačanje organizacije i njenih kapaciteta kroz edukaciju i saradnju s drugim nevladinim organizacijama (NVO) na nivou BiH.

Trinaestogodišnji dječak Ahmed rođen je s mentalnim smetnjama i jedan je od korisnika ovog Centra. Njegova majka Aida Manjušak za Radiosarajevo.ba je rekla da joj je ovaj Centar mnogo pomogao, kako djetetu tako i njenoj porodici.

"Centar mi mnogo pomaže i korisnici smo već tri godine. Dajte nam šansu svim korisnicima nudi kako psihološke, pravne tako i medicinske usluge. Moje dijete otkako dolazi u ovaj centar je mnogo sretnije i što je najbitnije osjeti se pomak u njegovoj socijalizaciji. S mojim Ahmedom radi tim stručnjaka što uključuje logopede, defektologe i psihologe“, rekla je Aida Manjušak. 

Manjušak je dodala i to da njoj kao majci mnogo znači kada zna da svoje dijete s poteškoćama u razvoju može povjeriti Centru u kojem radi stručni tim i, kako takva, sretna odlazi obavljati svoje dnevne obaveze.

"Pored Ahmeda imam i dvije bebe koje je potrebno odvesti ljekaru, treba otići i u kupovinu. Sve je mnogo lakše kako je Ahmed postao korisnik centra, i što je najbitnije, jako se raduje svakom odlasku i druženju s ostalom djecom i timom koji s njima rade", rekla je Aida Manjušak.

Dajte_nam_sansu_Ines_Kavalec_Aida_Manjusak_RSA (6).jpg - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Servisni centar Dajte nam šansu u Sarajevu, kao prvi takav u BiH, podržan od strane USAID u 2014. godini, baziran je na principu Respite Care centra u svijetu te pruža podršku svim čanovima porodice.

Otvoren je kao inovativan model za pružanje podrške kompletne porodice koji imaju člana s poteškoćama u razvoju.

Dajte_nam_sansu_Ines_Kavalec_Aida_Manjusak_RSA (7).jpg - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Primarni zadatak je osnažiti roditelje, odnosno učiniti porodicu funkcionalnom i kompletnom da bi bili dobri roditelji djeci s poteškoćama u razvoju", rekla je Ines Kavalec, direktorica ovog Udruženja.

Ono što je bitno naglasiti je da Centar nije odgojno-obrazovna institucija nego servis s nizom usluga koje su usmjerene za svakog člana ponaosob unutar porodice te da su usluge koje servis centar pruža potpuno su besplatne u Kantonu Sarajevo.

"To znači da mi podržavamo 9 općina na način da roditeljima pokušamo omogućiti korištenje nekih od usluga koje porodici u tom momentu treba. Roditeljima će nekada biti potrebna psihološka podrška koju pruža psiholog kroz individualne i grupne seanse odnosno psihoterapijske seanse, što znači da imaju mogućnost zbrinuti svoje dijete ili odraslu osobu s poteškoćama u razvoju na četiri sata gdje se radi s tom osobom kako bi roditelji mogli odvojiti vrijeme za sebe", istaknula je Ines Kavalec za Radiosarajevo.ba.

Dajte_nam_sansu_Ines_Kavalec_Aida_Manjusak_RSA (3).jpg - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije