BBC o bh. povorki ponosa: Prijetnje nasiljem i pozivi na linč

Radiosarajevo.ba
BBC o bh. povorki ponosa: Prijetnje nasiljem i pozivi na linč
Foto: AA / Prva Parada ponosa u Prištini protekla mirno
Prva bosanskohercegovačka povorka ponosa bit će održana u Sarajevu 8. septembra 2019. godine najavili su organizatori.

Upravo najava prve bosanskohercegovačke povorke ponosa, pod sloganom “Ima izaći” izazvala je podijeljena mišljenja na društvenim mrežama, piše britanski BBC.

Vladana Vasić, jedna od organizatorica povorke pod imenom “Ima izaći” rekla je da je konferencija za medije, na kojoj je najavljena povorka, organizirana simbolično u 12.05 sati, jer je prošlo “pet do 12” za LGBTIQ osobe u BiH.

Druga organizatorica, Lejla Huremović, kazala je da parade ponosa su moćno političko oružje kako bi se napravile brze promjene u društvu za “slobodu svih individua i grupa koje su suočene s diskriminacijom i nasiljem i koje su isljučene iz društva”, prenosi BBC pisanje portala Radio Sarajevo.

Vlasti u Sarajevu nekoliko puta su odbile zahtjeve za održavanjem sličnih manifestacija, piše BBC, no mi vas podsjećamo da je zahtjev odbijen samo jednom i to za protestnu šetnju, kada je Ministarstvo saobraćaja odbilo na vrijeme izdati saglasnost za zatvaranjem saobraćaja.

Također se podsjeća da je Vlada FBiH donijela pozitivnu odluku da se formira radna grupa za izradu zakona o istospolnom partnerstvu.

Kako prenosi BBC, mediji u BiH izvijestili su da je većina političara ostala suzdržana od komentiranja parade ponosa.

Samra Ćosović-Hajdarević iz SDA kritikovana je zbog svoje izjave na Facebooku da je parada ponosa “užasna ideja čiji je cilj uništenje države i naroda”.

U Facebook objavi koja je naknadno uklonjena, Ćosović-Hajdarević je kazala da želi da se ti ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva.

“Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati”, napisala je političarka iz SDA.

Kantonalni odbor SDA saopćio je da Kanton Sarajevo ne bi trebao dozvoliti organizaciju parade ponosa.

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković komentirao je da on lično ne podržava paradu ali da je protiv bilo kakvog akta nasilja ili poziva na linč.

Pozivi na nasilje

Brojne objave na društvenim mrežama uglavnom imaju podijeljene stavove.

Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matt Field obećao je da će “ponosno koračati sa njima na paradi”. Slične komentare su dali i iz drugih ambasada u BiH.

Na nekoliko društvenih mreža pozvano je na otpor paradi ponosa i takve objave privukle su stotine komentara. Na jednoj stranici samo u jednom danu bilo je 650 komentara uglavnom gdje se pozivaju navijači fudbalskih klubova da se “smeće izbaci iz grada”.

Poziva se i na korištenje suzavca protiv LGBTIQ zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije