ZZO refundira troškove: Više od 3 miliona KM za medicinski potpomognutu oplodnju

Radiosarajevo.ba
ZZO refundira troškove: Više od 3 miliona KM za medicinski potpomognutu oplodnju
Arhiv / Ilustracija
Pitanje nataliteta jedno je od gorućih pitanja u Bosni i Hercegovini, ali i u mnogim drugim državama.

Medicinski faktor jedan je od onih koji dovode do smanjenja nataliteta. Naime, sve je više parova koji ne uspijevaju začeti i formirati porodicu koja je osnovni stub društva.

Ozbiljnost problema prepoznao je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) koji od 2016. godine kroz aktivnost refundiranja troškova za dva pokušaja potpomognute oplodnje nastoji pomoći partnerima da ostvare potomstvo.

U septembru 2016. godine prvi put je donesena ova odluka, a u narednom periodu doživjela je nekoliko izmjena s ciljem da se što više pomogne osiguranicima i da im se omoguće veća prava od onih koja su inicijalno predviđena.Prošle godine, 14. jula, Upravni odbor ZZO KS donio je trenutno važeću Odluku o refundiranju troškova za pruženu uslugu medicinski potpomognute oplodnje, a najveća izmjena u odnosu na Odluku koja je do tada bila na snazi je starosna granica osiguranika koji može ostvariti ovo pravo i podrazumijeva da žena u trenutku okončanja postupka medicinski potpomognute oplodnje nije navršila 43 godine života.

Kako agencija Dimenzija Plus doznaje u ZZO, refundiranje troškova pokriva dva pokušaja, i to prvi u iznosu od 4.000 KM, a drugi do 2.000 KM. Odluka sa svim kriterijima i uvjetima za ostvarivanja prava refundiranja troškova dostupna je svim osiguranicima na web stranici ZZO KS.

"Da ZZO KS pomno prati zahtjeve osiguranika i njihove potrebe pokazuje i činjenica da je budžet za ovu namjenu u 2017. godini s početnih 500.000 KM dostigao iznos od 1.588.000 KM, a sve kroz različite aktivnosti Zavoda o preraspodjeli sredstava, ukidanja izdvajanja za neosnovane materijalne troškove, uštede od nezakonitog finansiranja kod izgradnje i opremanja zdravstvenih ustanova.

Također, uštede su ostvarene i kroz kontrolu neopravdanih bolovanja, potrošnju lijekova i nepravilnog i nekontrolisanog propisivanja recepata. To je omogućilo da ZZO KS za 2018. godinu planira budžet od 1.825.000 KM za refundiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje", navodi Dimenzija Plus.

U 2017. godinu Zavod je refundirao sredstva za svojih 226 osiguranika, a do kraja maja 2018. refundirana su sredstva za 79 osiguranika. Time je za period januar 2017 – maj 2018. izdvojeno 1.055.971.34 KM za potrebe osiguranika Zavoda za medicinski potpomognutu oplodnju.

"Ova će aktivnost i u narednom periodu biti stalna u ZZO KS i Zavod će kontinuirano raditi na osiguravanju sredstava kako bi se broj zadovoljnih osiguranika povećavao i kako bi svi dobili priliku okušati se u ulozi roditelja", navode iz ZZO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije