Press Žurnala: Najavljena tužba protiv Ćesira, muškarac verbalno napao novinare...

F. Z.
Press Žurnala: Najavljena tužba protiv Ćesira, muškarac verbalno napao novinare...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S konferencije za novinare portala Žurnal u vezi napada Huse Ćesira na njihovog fotoreportera Adija Kebu

Urednici redakcije online magazina Žurnal danas su, ispred firme Bosnaplast, održali pres-konferenciju na temu napada na novinare.

Podsjećamo, ispred ove firme visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i vlasnik firme Bosnaplast Huso Ćesir prije nekoliko dana napao je fotoreportera Žurnala Adija Kebu. Kebo je napadnut tokom obavljanja zadatka fotografirajući ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Eldin Karić, urednik Žurnala, danas je ispred Bosnaplasta podsjetio kako su njihovi novinari, nakon što su objavili priče o aferama Diploma i SOA, odmah dobili pozive Tužilaštva.

"Potom napadnu našeg novinara, a to se na sve načine pokušava opravdati. Izostala je reakcija političkih stranaka - čast izuzecima", dodao je Karić, te upozorio da je počeo proces relativizacije ovog napada na novinara.

"Svi ste imali priliku da pročitate saopćenje Huse Ćesira jučer koji je rekao da se bavimo reketaškim novinarstvom. Mi ćemo podignuti tužbu protiv Ćesira. Ovdje je moguće da vi tužite novinara", rekao je potom i Selvedin Avdić, također urednik Žurnala.

Nakon Avdićevog obraćanja, novinarima, koji su postavljali pitanja, prišao je muškarac koji se predstavio kao  Senad Sućeska, bivši borac Armije RBiH i član SDA, te je novinare počeo "obasipati" rečenicama kao što su:

S konferencije za novinare portala Žurnal u vezi napada Huse Ćesira na njihovog fotoreportera Adija Kebu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: S konferencije za novinare portala Žurnal u vezi napada Huse Ćesira na njihovog fotoreportera Adija Kebu

"Zašto se napada SDA? Zašto se napada Bakir Izetbegović? Ovo je sramota - zašto se zbog izjave jednog zvaničnika cijela stranka stavlja na stub srama? Zašto se ovo ne radi Miloradu Dodiku?"

Žurnalovci su potom završili press konferenciju te pozvali kolege novinare da bojkotuju obraćanja Bakira Izetbegovića do ispunjenja nekoliko uslova. 

Uslovi Žurnala - undefined

Faksimil: Uslovi Žurnala

Dodajmo i to da su radnici firme Bosnaplast, dok je trajao press, novinarima podijelili kifle.

S konferencije za novinare portala Žurnal nakon napada Huse Ćesira na njihovog fotoreportera Adija Kebu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: S konferencije za novinare portala Žurnal nakon napada Huse Ćesira na njihovog fotoreportera Adija Kebu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije