Žuljević: Stanje u BiH kada je u pitanju transplantacija organa nikad nije bilo gore

N. Katica
Žuljević: Stanje u BiH kada je u pitanju transplantacija organa nikad nije bilo gore
Facebook / Tomislav Žuljević

Stanje u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju transplantacije organa nikada nije bilo gore, kazao je za Radiosarajevo.ba Tomislav Žuljević predsjednik Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

"Već više od godine dana nije bilo niti jedne kadaverične transplantacije (kadaverična transplantacija-to je transplantacija od preminulog donora). KCUS, nažalost, uopće ne radi transplantacije, a ako se malo vratimo u prošlost, doći ćemo do podataka da je Klinički centar u Sarajevu, među prvima u bivšoj državi uradio transplantaciju bubrega, odmah iza Ljubljane i Rijeke, dakle prije Beograda i Zagreba", kazao je Žuljević i dodao:

"To znači da se 1975. godine, gotovo prije pola vijeka, radilo više transplantacija nego danas, što je sramota za Sarajevo i BiH. S druge strane imamo jako veliki priliv pacijenata koji se liječe mukotrpnom dijalizom, pa su u nekim centrima već uključili i četvrtu smjenu, u poslijeponoćnim satima."

Bogaćenje na bolesnim

Osim što je proces dijalize težak i mukotrpan, on je ujedno i najskuplji vid liječenja, istaknuo je Žuljević i dodao da se svaka godine za ovu metodu izdvoji oko 36 miliona KM.

Podsjetimo, jučer su u Sarajevu članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH krenuli u štrajk odbijanjem dijalize i isključivanjem s aparata za hemodijalizu koji se nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS) Sarajevo.

"To je lijep kolač koji između sebe podijele farmaceutske tvrtke bogateći se na bolesnim osobama, ali to je novac i koji u Fond solidarnosti izdvajaju građani ove zemlje. Jedna godina dijalize ima istu cijenu kao i jedna transplantacija. Dakle, samom transplantacijom vraćamo pacijenta u normalan život, on se osjeća izliječenim, vraća se na posao, svojoj porodici, društveno je koristan, a istovremeno imamo ogromne uštede u budžetu jer je liječenje transplantacijom višestruko jeftinije.

Ovdje to nitko ne želi da vidi i da prepozna, a obraćali smo se i Vladi F BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva i menadžmentima kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Kakogod, transplantacija organa nema alternativu i mi ćemo ustrajati u borbi da se taj broj poveća", rekao je Žuljević.

Federacija ima dobre stručnjake i sve materijalno-tehničke uslove za obavljanje transplatacija, poručuje Žuljević i dodaje da je i Zakon koji je usvojen 2017. godine odličan, ali da se na njihovu žalost ne prijemjenjuje.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih FBiH bolesnika je i predložilo Pravilnik o nagrađivanju svih zdravstvenih radnika koji sudjeluju u transplantacijskom procesu. Taj pravilnik je u izradi i nadaju se da će nakon njegovog donošenja i usvajanja započeti nova era i više transplantacija u FBiH.

Smatraju da je priču o ovome problemu potrebno dići na jedan viši nivo i kada su u pitanju institucije u FBIH i kada su u pitanju mediji.

Crno tržište u BiH

Žuljević ističe da Udruženje ovih dana vode borbu sa pričom o crnom tržištu organa u BiH, koja se nedavno pojavila u medijima.

"Ovakvim bombastičnim objavama napravljena je nemjerljiva šteta nama pacijentima, zatim zdravstvenim radnicima koji su vezani uz transplantaciju i državi Bosni i Hercegovini koju je ni kriva ni dužna svrstana u zemlje u kojima se navodno trguje organima. Odmah želim da kažem da trgovine organima u BiH nema.  To znamo iz razloga što je tako mali broj transplantacija u BiH tako da Udruženje zna za svakog pacijenta, kada je transplantiran i od koga je dobio bubreg ili neki drugi organ", rekao je Žuljević.

U jedan transplantacijski proces uključeno je oko 100 zdravstvenih radnika, od timova za eksplantaciju, koordinatora, do timova za transplantaciju plus medicinski tehničari druga tehnička potpora.

"Transplantacije se mogu uraditi jedino u klinikama koje imaju stručnjake i opremu za takve kirurške zahvate,i kao što rekosmo, tu se radi o brojnim timovima uključenim u sam proces transpalntacije, od eksplantacije organa darivatelja do njegove implantacije primatelju.

Na izmaku strpljenja

Da navodna „trgovina organima u BiH cvate“ ima li bi 100-200 transplantacija a ne 20-ak što je jako mali broj s obzirom na one kojima je transplantacija potrebna, a to je oko 700 pacijenta na dijalizi plus oni koji čekaju na transplantaciju jetre, srca, pluća itd. Toga ovdje sigurno nema i iza toga stoje i pacijenti i liječnici a vjerujem i FMZ", kazao je Žuljević. 

On ističe da su pacijenti izgubili strpljenje i povjerenje u Vlast, Ministarstvo zdravstva i kliničke centre.

Tko spasi jedan život kao d aje spasio cijeli svijet

"Ovim putem želimo da pozovemo sve one koji se osjećaju zdravima, da ne kalkuliraju, da se testiraju i vide da li su zdravi da budu donori bubrega, da se obluće na darivanje, jer je to nešto najveće što možete učiniti svom bliskom članu obitelji", rekao je Žuljević.

„Tko spasi jedan život kao d aje spasio cijeli svijet“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije