Za zdrave zubiće: Zubomobil i ove godine ide na turneju po BiH!

Jasmina Ćebo
Za zdrave zubiće: Zubomobil i ove godine ide na turneju po BiH!
Mobilna stomatološka ordinacija „Zubomobil“ predstavljena je u Sarajevu uz brojne zabavne sadržaje.

PR projekta Zubomobil Najra Krvavac-Peršin danas je predstavila ovaj događaj, podsjećajući da je prošle godine pokrenuta kampanja pod nazivom "Žvači jer to promjenu znači", kada su u roku od dva mjeseca prikupljena sredstva za opremanja mobilne stomatološke ordinacije.

"Uz svesrdnu podršku obje stomatološke komore Federacije BiH i Republike Srpske uspjeli smo na put poslati 'Zubomobil' i stomatologe u njemu", kazala je Krvavac-Perišin.

U prošloj godini, osnovni razlog pokretanja ovakvog projekta jeste činjenica da ne postoje relevantni podaci i ne zna se kakvo je oralno stanje djece u našem društvu. 

"Umjesto 5.000 djece koliko smo planirali prije polaska 'Zubomobila' na putovanje, imali smo čak 7.000 mališana koji su dobili svoje stomatološke kartone", istakla je Najra.

U školskoj 2016/2017. godini Zubomobil će obići 10.000 djece. Prošle godine je to bio 31 grad, 53 školske i predškolske ustanove a kako će to izgledati ove godine:

"Prošle godine smo imali jako dobre rezultate što se tiče našeg rada. Uspjeli smo od naših 5.000 pregledati 7.000 djece. Važno je istaći da je 'Zubomobil' jedinstven projekat koji obuhvata cijelu BiH zbog suradnje sa stomatološkom komorom iz RS-a."

Uvriježeni strah od stomatologa riješili su premostiti tako što djeca nakon pregleda dobijaju poklone i diplome za hrabrost.

O tome šta se dešavalo sa stomatološkim kartonima koja su djeca dobijala prilikom pregleda u Zubomobilu, govorio je stomatolog Nebojša Tanović koji je kazao kako su roditelji na taj način dobijali informacije o zdravlju njihovog djeteta.

"Bitno je napraviti sinergizam između roditelja i stomatologa kako bismo mogli govoriti o uspješnom oralnom zdravlju", istaknuo je Tanović naglasivši da je stomatolog samo deset posto, a sve ostalo je oralna higijena i savjeti koje daje stomatolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije