Zoran Pusić: Grabar-Kitarović nije dobronamjerna prema BiH

Radiosarajevo.ba
Zoran Pusić: Grabar-Kitarović nije dobronamjerna prema BiH
Foto: Avangarda / Zoran Pusić

To je neodgovorna zloupotreba u predizborne svrhe, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba predsjednik Antifašističke lige Hrvatske i borac za ljudska prava Zoran Pusić komentirajući posjetu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini koja je izazvala dosta negativnih reakcija.

Piše: F. V. 

Grabar-Kitarović, podsjetimo, je posjetila BiH, ali je zaobišla državne institucije, dok su njezine izjave ocijenjene kao miješanje u unutrašnje odnose u BiH.

"Računate na određeni dio biračkog tijela koji je uglavnom više-manje 'friziran' na tu frekvenciju. Naša predsjednica je neki dan rekla da se Hrvatska napokon 'izbavila iz regiona'. Prvo, mislim, vi geografski uvijek ostajete u tom regionu, a kad kažete takvu jednu izjavu, to znači da vam nisu u interesu nikakvi dobri odnosi sa susjedima, nego da vidite svoju mogućnost političkog napredovanja u lošim odnosima... Što znači 'izbaviti se iz regiona', vi treba da zastupate određene vrijednosne stavove. Svakom normalnom je jasno da odgovoran političar treba raditi na uspostavi dobrih susjedskih odnosa", kazao je Pusić.

Činjenica je, dodaje on, da predsjednica Grabar Kitarović "ima drugačije prioritete" i često u svojim izjavama "ne doprinosi, najblaže rečeno, dobrim susjedskim odnosima".

Komentirajući podršku Zagreba politici Dragana Čovića koji pokušava reaktivirati politiku tzv. Herceg-Bosne, iako je prije dvije godine takva politika osuđena pred međunarodnim sudom u Haagu, Pusić podsjeća da je on bio među hrvatskim intelektualcima koji su već početkom devedesetih bili vrlo kritični prema tim pojavama.

"Smatrali smo da je to, em nemoralna, em loša politika, te da će se većini hrvatskih građana, pa i onima koji su to podržavali, razbiti o glavu. Upravo suprotna politika, politika dobrih i iskrenih  odnosa prema susjednoj državi BiH, je u interesu Hrvatske, a ne ono što se pokazalo i sa hrvatske i sa srpske, strane od političara tipa Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. To je doprinijelo nesreći na svim stranama", kazao je Pusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije