... / Zločini, ubistva i stravične nesreće: Tragedije koje su obilježile 2018. u BiH

10. 01. 2019. u 07:34:00 Naim Kavazić

Shares:0

Stanje sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2018. godini obilježilo je smanjenje broja krivičnih djela, prekršaja, saobraćajnih nesreća, te napada na ovlaštene osobe u odnosu na 2017. godinu, istaknuto je u izvodu iz informacije o stanju sigurnosti za razdoblje januar – septembar 2018. godine, koje je objavila Federalna uprava policije.

Međutim, iako je došlo do poboljšanja stanja sigurnosti u FBiH, proteklu godinu obilježili su i stravični zločini kao i saobraćajne nesreće koje su potresle bh. javnost, kao i širu regiju.

Slučaj otmice novorođenčeta u Hadžićima kod Sarajeva, koji se dogodio polovinom prošle godine, digao je na noge cijelu BiH i šokirao mnogobrojne bh. građane, jer scenarij koji se odvijao tog dana kao da je preslikan iz nekog filma.

Merhunisa Dedić - undefined

FOTO: Facebook: Merhunisa Dedić

Naime, bebu u dobi od 10 dana otela je Merhunisa Dedić iz mjesta Goduša kod Visokog koja se predstavila kao patronažna sestra, i koja je novorođenče “ukrala” iz porodične kuće, te se nakon ovoga  uputila u nepoznatom pravcu.

Na svu sreću, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo još istu noć su ju pronašli u jednom hostelu u Sarajevu, nakon što ju je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) locirala preko signala mobitela kojeg je koristila.

“Sestra me je zvala da dođem pričuvati dijete. Kada sam došla, sa sestrom je bila mlađa žena u bijelom mantilu, s medicinskom maskom na licu i maramom svezanom oko glave. Oko vrata je imala stetoskop i predstavila se kao patronažna sestra. Sestra je u međuvremenu otišla. Ta žena je u jednom momentu otišla da opere ruke u kupatilo i tu se malo zadržala. Kada je izašla iz kupatila, rekla je da je prosula vodu, pa sam otišla tamo da to počistim. Uzela sam dzoger i ona je u tom trenutku zatvorila vrata i zaključala me", ispričala je tada tetka nestalog dječaka Nađa Mehdi.

Majka je u tom trenutku bila u Općini, gdje je otišla prijaviti dijete.

A, onda je nastao haos.

Policija, graničari, mediji, građani, cijela je zemlja bila na nogama tragajući za otmičarkom i bebom.

Srećom, otkrivena je istu noć, zahvaljujući signalu s njenog mobitela, a u hostelu Ferijalac na Marijin-Dvoru pronašli su je policajci, tim tužitelja i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Beba je bila nepovrijeđena.

Merhunisa je rođena kod Kiseljaka, a posljednje dvije godine živjela je u braku s Muhamedom Dedićem iz Goduše kod Visokog.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je s Muhamedom, a njegovu potresnu ispovijest možete čitati na ovom LINKU.

Također, na ovom LINKU možete čitati šta su nam rekli stanovnici naselja Goduše kod Visokog.

Kako se poslije doznalo, Merhunisa Dedić lagala je supruga i njegovu porodicu da je trudna i da će roditi blizance. Posljednji mjesec "lažne" trudnoće boravila je u Sarajevu, a suprug i njegov otac dolazili su joj i u posjetu - ali ispred bolnice, gdje ih je čekala. 

Navodno je i od ljekara pokušala dobiti papir da je izgubila bebe, no, kad nije uspjela, odlučila se na jezivi korak.

Pritome, nezvanično, pokušala je oteti i bebe iz još dvije porodice, ali nije uspjela, jer je u tim kućama bilo previše ljudi...

Dodajmo i da joj se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje djeteta, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine...

Stravična nesreća koja se dogodila 29. juna na kolovozu autoputa A-1, Sarajevo-Zenica u smjeru Vogošćanske petlje, mjesto Butile, u kojoj su stradale tri djevojke iz Hadžića, dok su vozač i još jedna djevojka teško povrijeđeni, još je jedan tragični događaj koji je obilježio proteklu 2018. godinu.

Suđenje Almiru Ejuboviću - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Almir Ejubović

Naime, tog dana Almir Ejubović koji je upravljao neregistrovanim motornim vozilom BMW-X5, udario je u zaštitnu metalnu ogradu i metalni stub na autoputu, usljed čega su od zadobijenih povreda odmah smrtno stradale putnice iz vozila Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok je Lejla Oruč preminula u bolnici. Teške tjelesne povrede opasne po život zadobila je Ajla Oruč, a povrijeđen je bio i sam Ejubović.

Krajem decembra 2018. godine, Almir Ejubović osuđen je na Kantonalnom sudu u Sarajevu na 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja ove nesreće.

Krajem oktobra prošle godine, tačnije 26. dana tog mjeseca, ubijeni su pripadnici MUP-a KS Adis Šehović i Davor Vujinović u sarajevskom naselju Alipašino Polje, dok vršili redovnu kontrolu prilikom koje su naišli na naoružane kradljivce automobila, koji su otvorili vatru na njih.

Adis Šehović i Davor Vujinović - undefined

Foto: Facebook: Adis Šehović i Davor Vujinović

Šehović je ubijen na licu mjesta, a Vujinović je podlegao teškim povredama glave u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Istraga u ovom slučaju još uvijek je u toku, a do sada su uhapšeni Srećko Trifković, Slaven Dakić i Miloš Obradov koji se dovodi u vezu sa ovim ubistvom.

Početkom decembra 2018. godine, Novi Travnik pogodila je nezapamćena tragedija, kada je Nermin Rustempašić u alkoholiziranog stanju u centru ove općine pokosio pet osoba, pri čemu su život izgubile majka i maloljetna kćerka Azra i Alma Hajrić, te teže povrijeđeno troje djece. 

Nermin Rustempašić koji je skrivio tragediju u Novom Travniku - undefined

Foto: Facebook: Nermin Rustempašić

Samo pet dana kasnije, 13. decembra protekle godine našu zemlju, a i cijeli Balkan potreslo je stravično trostruku ubistvo i samoubistvo koje je izvršeno u bihaćkom naselju Mali Lug.

Tog dana, dvojicu sinova i kćerku u stravičnom zločinu ubio je vlastiti otac Admir Sović, a ni dan danas još se ne zna kad su tačno djeca ubijena, niti kako.

Prema nezvaničnim informacijama, otac ih je zaklao dok su spavali. Dvoje mlađe djece navodno je pronađeno zajedno u krevetu.

Ostavio je Admir Sović, ubica, i oproštajno pismo u kojem je majci, uz niz uvreda, napisao i kako je više niko neće tako zvati. Na pismo je ostavio i bombu iz koje je izvukao osigurač.

Admir Sović - undefined

Foto: Facebook: Admir Sović

Potom se objesio.

O motivima također nema zvanične informacije, mada nisu više ni važni.

Troje djece ubijeno je zvjerski, a zakazalo je sve. Institucije, društvo, sistem, mi...

U predvečerje Nove godine na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dogodile su se dvije saobraćajne nesreće  sa tri smrtna ishoda.

Prva nesreća se dogodila u Visokom u popodnevnim satima 31. decembra, u kojoj je vozilo Golf 2 udarilo pješaka u naselju Topuzovo Polje, koji je istu noć oko 21 sat preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica usljed zadobijenih povreda.

Tog zadnjeg dana 2018. godine oko 19:30 sati u Zenici, su poginula dva pješaka -  djevojka i mladić. Navodno su njih dvoje pretrčavali magistalni put u trenutku nesreće u kojoj su sdjelovala dva vozila..

Poznat je i identitet poginulih pješaka u dvije saobraćajne nesreće na području ZDK-a, koje su se desile u zadnjih sedam sati 2018. godine.

Tako su u Klopču kod Zenice, u saobraćajnoj nesreći koja se desila oko 19.25 sati, smrtno stradali supružnici S. H. (rođen 1944.) i E. H. (rođena 1947.), dok je u Visokom život izgubio M. L. (1940).

 

NEMA KOMENTARA