Život na Aljasci je specifičan, zaradi se skoro 9.000 KM, ali se radi i po 16 sati

Radiosarajevo.ba
Život na Aljasci je specifičan, zaradi se skoro 9.000 KM, ali se radi i po 16 sati
Wikipedia / Sitka, grad na Aljasci

Mjesečna zarada koja ide i do 5.000 dolara (oko 8.900 KM), uprkos teškom i isrcpljujućem, svakodnevnom radu, od po 16 sati, bez pauza, u "fish industriji", glavni je motiv zbog kojeg među sezonskim radnicima na Aljasci ima i Balkanaca, posebno Srbijanaca.

Za Aljasku treba biti spreman, kaže Boris Vlačić, koji je tamo radio u dva navrata po tri mjeseca, a planira da ide ponovo i dodaje da je za pripremu potrebno u glavi prelomiti zašto ideš, koji su ti motivi i koliko si spreman za tako nešto.

"Aljaska je vrlo specifična, život tamo, rad tamo, sve je nesvakidašnje i nije nešto sa čim se susrećemo ovde. Često se radi jako puno, radi se po 15, 16 sati dnevno, malo se odmara, malo je prostora za neku preteranu socijalizaciju, a ako se uleti u "jaku" sezonu, slobodno vreme gledate da iskoristite maksimalno za odmor, neophodan organizmu", priča Vlačić za Tanjug, prenosi Blic.

Kako kaže, ako se radi 16 sati, to ne znači da se odmara osam, već je to 16 sati aktivnog rada, u koje ne spadaju petnaestominutne obavezne pauze kao i pauze za tri obroka, koje traju po 30 minuta.

Kada su u pitanju poslovi, to podrazumijeva cijeli proces proizvodnje, od istovara ribe sa brodova, do finalnog proizvoda, koji se pakuje u hladnjače i šalje u promet.

Ne postoji zvanična podjela na muške i ženske poslove, ali tamo gdje su uslovi fizički teži ili ekstremniji, poput hladnjače, tu u principu rade muškarci, a ono što je vezano za traku, a da ne podrazumijeva podizanje nekog tereta, rade i žene i muškarci.

"Ukoliko ne znate da čistite ribu, ne brinite, naučiće vas tamo. To je posao koji se uči jako brzo", kazao je Vlačić.

Nastavak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije