Zeničanke u akciji darivanja krvi: Jedna doza spašava tri života

Radiosarajevo.ba
Zeničanke u akciji darivanja krvi: Jedna doza spašava tri života

Crveni križ Zenica i Radio-televizija Zenica organizovali su danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi povodom Dana žena, javlja Anadolu Agency. 

Ideja za akciju javila se uz serijal Radio-televizije Zenica Budimo odlučnije čiji je cilj bio predstavljanje javnosti žena raznih profila koje umnogome pariraju muškarcima na raznim poljima djelovanja. Naravno, i animiranje što većeg broja Zeničanki da se odazovu ovoj akciji, a uz podršku Crvenog križa grada Zenica.

Akcija je organizovana na Službi za transfuziologiju Kantonalne bolnice u Zenici.

Bračni par Vildana i Ferhat Delić odazvali su se današnjoj akciji. Vildana kaže kako je to dužnost svih ljudi, bez obzira na pol.

"Ovo je prilika da dođem iako sam namjeravala svakako dati krv. Interesantna je činjenica da je mali broj žena davalaca, a znamo koliko krv znači. Žalosno je što se mnogi odazovu akciji darivanja krvi kada neko treba na operaciju ili oboli. Voljela bih kada bi svi bili zdravi, ali krv je najveće bogatstvo. Kao žena se jako lijepo osjećam nakon darivanja krvi i rekla sam i svojim kolegama da ću vjerovatno nakon šest mjeseci, ako me zdravlje posluži doći i dati krvi", rekla je Vildana Delić.

Hatidža Šarić-Tufekčić, 21-godišnja Zeničanka, rekla je kako se osjeća ponosno nakon prvog darivanja krvi.

"Negdje na pola serijala 'Budimo odlučnije' javila se ideja da žene vidimo i u još jednom segmentu, one koja daje život rađanjem, ali i dobrovoljnim darivanjem krvi. Počeli smo kampanju u kojoj smo pozvali brojna udruženja, institucije i sve zainteresovane, sve žene, majke, domaćice, sve one između 18 i 65 godina da daruju krv. Odziv je slab, nije onakav kakav smo očekivali, ali nećemo odustati. Crveni križ organizuje akcije dobrovoljnog darivanja krvi svakih mjesec dana, a po potrebi i prije. Ne mora biti 8. mart da bi žene darovale krv, one to mogu uraditi na svakoj akciji", izjavila je Mirela Hodžić, tehnički sekretar Crvenog križa Zenica.

Slab odziv na akcijama darivanja krvi, smatra Hodžić može se dovesti u vezu sa brojnim modernim mitovima vezanim za darivanje krvi.

"Jedan od razloga za mali odziv je vjerovatno mnogobrojni mitovi koji kruže oko darivanja krvi, poput onoga da kada jednom darujete krv da morate do kraja života darovati krv ili da to uzima čitav dan, a ustvari se radi o procesu od nekih pola sata sa pregledom ljekara", objasnila je Hodžić.

Zanimljivo da žene čine tek 10 posto dobrovoljnih davalaca krvi. 

"Ovo je jedna od akcija u nizu kojima pokušavamo da to promijenimo, a što se današnjeg dana tiče, 15 osoba je dalo krv od čega je sedam žena", rekla je Hodžić, dodavši kako jedna darovana doza krvi spašava tri života te napomenula kako svi zainteresovani u gradskom Crvenom križu mogu dobiti sve informacije.

Dobrovoljni darovaoci krvi koji su dali krv više od 10 puta dobijaju i određene povlastice, ovisno o instituciji u kojoj te povlastice mogu koristiti i broju koliko su puta dali krv. Bitno je napomenuti da proces davanja krvi traje 8-12 minuta, odnosno pola sata ako se tome doda kompletan pregled ljekara. Za darivanje krvi kaže se kako je privilegija zdravih ljudi, a iz Crvenog križa grada Zenica pozivaju sve zainteresovane da se odazovu akcijama darivanja krvi jer to može spasiti nečiji život.

Više slika sa akcije darivanja krvi u Zenici pogledajte u galeriji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije