Zeničanke Sanita i Aldina proizvode platnene pelene i uloške

K.S. i V.A.Z.
Zeničanke Sanita i Aldina proizvode platnene pelene i uloške
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić

U BiH se samo za jedan dan baci oko 150.000 jednokratnih pelena. Platnene pelene, ne samo da su rješenje za manje otpada, već su i finansijski isplativije i mnogo zdravije. 

Od ove činjenice krenule su u svojim poslovnim zamislima Zeničanke Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić, koje stoje iza brenda Bubamara platnena - majstorica  

Njih dvije su pokrenule proizvodnju platnenih pelena za bebe i platnenih uložaka. Za svoj startup već su dobile i priznanje - nagradu na nedavno održanom Sarajevo business forum u kategoriji Startup Challengea.

Sanita Kurbegović-Huskanović ispričala je za Radiosarajevo.ba  da je splet okolnosti doveo do toga da se počnu baviti proizvodnjom platnenih pelena.

“Ideja Bubamare platnene - majstorice nastala je prije tri godine. Aldina Nezić i ja postale smo majke, a istovremeno majka od mog muža ostala je bez posla. Kao i svaka druga mlada majka, htjela sam nešto za svoju bebu. Saznala sam od prijateljica za moderne platnene plene, međutim cijena nije mi bila pristupačna. Zbog toga sam odlučila da ih proizvodim. Muževa majka, s obzirom na to da je bez posla, htjela se baviti šivanjem. Tu su se naše želje poklopile’”, prisjeća se naša sagovornica.

Dodaje da su od prijatelja dobili prve narudžbe još u testnoj fazi proizvodnje pelena.

“Nakon toga pelene su prihvaćene u širokom krugu ljudi. Oni su bili oduševljeni i pozitivno su reagirali. Naše pelene su potpuno zdrave budući da su izrađene od pamuka. Brojna istraživanja pokazuju da je pamuk pogodan za bebinu kožu”, spomenula je Sanita Kurbegović-Huskanović.

Prema njenim riječima, osim što su zdravstveno sigurne, platnene pelene su i ekološki prihvatljive.

“Jedna naša pelena za dvije godine korištenja mijenja oko 150 jednokratnih pelena. U BiH se samo za jedan dan baci oko 150.000 jednokratnih pelena. Te pelene moraju negdje završiti. Pored toga, pamučne pelene su i finansijski isplative”, napomenula je naša sagovornica.

Slično je i sa ženskim ulošcima, koje ove dvije poduzetne mlade žene izrađuju u nekoliko varijanti.

Gledajući asortiman njihovih proizvoda ne možemo, a ne primijetiti - tako jednostavno, a tako originalno i potrebno na tržištu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije