Žene, majke: Ramazan u Jajcu kao kruna aktivnosti Asocijacije "Esma sultanija"

S. H.
Žene, majke: Ramazan u Jajcu kao kruna aktivnosti Asocijacije "Esma sultanija"
Foto: Privatni album / Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Esma sultanija”

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Esma sultanija” osnovana je u aprilu 2014. godine i od tada kontinuirano radi sa ženama i za žene sa područja ovog Medžlisa.

Sultanija Esma dala nakit za izgradnju džamije u Jajcu i mostova na Vrbasu

Rad Asocijacije u počecima je bio spontan i većinom se svodio na organizovanja druženja i nekih lakše sprovodivih aktivnosti koje nisu zahtijevale velika finansijska sredstva, ispričala je za Radiosarajevo.ba predsjednica ove Asocijacije Mirela Humić.

Kako je vrijeme odmicalo, rad se strukturirao, rađeni su godišnji planovi, izvještaji, odgovaralo se na trenutne potrebe i zahtjeve žena.

U petoj godini djelovanja jasno su se izdvojili događaji i manifestacije koje organizira i realizira Asocijacija žena MIZ jajce, a oko kojih se okuplja najveći broj žena različitih dobnih skupina i interesovanja, ispričala nam je Humić.

Kako je navela, od jeseni do proljeća aktivna je halka Kur’ana i sufare za žene u džematu Grad, ali i u drugim džematima gdje se za to ukaže potreba i mogućnost realizacije navodeći kako je izražajnije okupljanje u halkama nakon promocije u asocijaciji.

Svakog marta već tri godine realiziraju višednevnu manifestaciju “Upoznajmo se da bismo se poštovali”.

"Navedena manifestacija se planira i realizira uz učešće i prisustvo svih žena sa područja općine Jajce, bez obzira na vjersku, nacionalnu, dobnu ili bilo koju pripadnost. Ove godine je u okviru manifestacije realizirana tribina pod nazivom 'Uspješna žena, uspješna zajednica', a gošće tribine su bile gradonačelnice Visokog i Sinja, te načelnica općine Jezero", rekla nam je Humić.

Tri ramazana do sada su dočekali u društvu najmlađih i njihovih roditelja.

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Esma sultanija”  - undefined

Mališani sa fenjerčićima

Asocijacija organizira šetnju najmlađih sa fenjerčićima kroz naš grad do džamije Esme sultanije gdje ih dočekaju roditelji sa kolačima i slatkišima, klanja se zajednički akšam namaz i uz dječiji, najljepši i najiskreniji džemat se ulazi u najodabraniji mjeec od svih, ispričala je Humić za Radiosarajevo.ba.

U toku ramazana organiziraju se ženski džematski iftari. Žene se međusobno posjećuju i druže se uz iftare i zajedničke ibadete. U ovoj godini organizirano je 10 džematskih iftara za žene, a nakon iftara žene domaćice su prisustvovale i radionicama koje su tretirale aktuelna ženska pitanja.

Kako je organiziran dječiji doček ramazana za 50 djece i njihove roditelje, tako je i u toku ramazana organiziran iftar za najmlađe džematlije i njihove roditelje, njih 100.

Tradicionalno, svake 28. noći ramazana, u Medžlisu islamske zajednice Jajce organizira se Ramazanska noć žena, čiju je organizaciju od svog osnivanja preuzela Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”.

"Iftar za žene svih džemata ovog medžlisa, mevludski program i prigodno predavanje sadržaji su Ramazanske noći žena u MIZ Jajce", rekla je Humić.

Svakog augusta ova Asocijacija organizira “Dan Esme sultanije”, manifestaciju čiji je cilj promocija i nagrađivanje istaknutih aktivistica i vrijednih žena Bošnjakinja.

"Svečani program i druženja, promocije i predavanja sadržaji su ove manifestacije koja polahko ali sigurno, u tri godine svog postojanja, prerasta okvire Medžlisa Jajce i muftijstva travničkog", rekla je Humić.

Posebno lijepa aktivnost koju sprovodi Asocijacija je Dan rozog hidžaba koji se organizira kao podrška žena muslimanki ženama oboljelim od karcinoma dojke. 
 
"Obilježavamo ga u oktobru mjesecu svake godine uz saradnju UG 'Nada' Jajce, udruženja građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih vrsta karcinoma. A redovno obilježavamo i Svjetski dana hidžaba, svake godine u mjesecu februaru. Žene koje su se odlučile da nose hidžab kao svoju krunu, pričaju svoje priče ženama grada Jajca", ispričala nam je Humić.
 
Osim manifestacija i redovnih edukativnih sadržaja i projekata, Asocijacija organizira i putovanja u Bosni i Hercegovini, ali i izvan naših granica.
Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Esma sultanija”  - undefined

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Esma sultanija” na jednom od putovanja

"Pronalaze se udruženja i aktivi i asocijacije žena u drugim gradovima i državama, šire se poznanstva, razmjenjuju dočeci i domaćinstva. Na većinu putovanja odaziva se 100 žena sa područja MIZ Jajce", rekla je Humić navodeći kako i osim nabrojanih redovnih aktivnosti, naše aktivistice odzivaju se pozivima za učešća na seminarima, radionicama, predavanjima i promocijama.

Posjećuju kulturne manifestacije u našem gradu, ali su istovremeno i uspješne zaposlene žene i domaćice i uzorne majke, supruge i sestre, rekla nam je Humić koja inače radi kao profesorica engleskog jezika u osnovnoj školi. 

"Kao i svaka žena koja se želi ostvariti na više različitih životnih polja, u svojoj svakodnevnoj organizaciji moram balansirati između profesionalnog i privatnog života, redovnih i volonterskih obaveza, uvijek određivati i birati prioritete. Da bi se uspjelo u svemu nabrojanom, neizostavna je podrška i razumijevanje najbližih i najdražih. Ramazan mi je najdraži period godine, ujedno i najaktivniji. Posao, kuća, džamija, porodica, komunikacija, organizacija, druženja, ibadeti lični i džematski, iftari, sadaka, milost, oprost, iskušenja... riječi su kojima bih opisala svoj ramazan", rekla je Mirela Humić, predsjednica Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, za Radiosarajevo.ba dodajući kako je teško nabrojati sve ostale, usputne i manje zahtjevne aktivnosti Asocijacije.

"Sve iziskuje mnogo energije, želje, volje, organizacije, sposobnosti i sabura, ali uz iskren nijjet i prave saradnice sve se može stići i postići", rekla je Humić za kraj našeg razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije