Želja za učenjem na putu do boljeg života

Radio Slobodna Evropa
 Želja za učenjem na putu do boljeg života
Radio Slobodna Evropa / Zbog svevećeg broja migranata, ptvprilo se pitanje uključivanja u obrazovni sistem
Zbog sve većeg broja migranata koji već mjesecima borave sa svojom djecom u Bosni i Hercegovini, otvorilo se pitanje njihovog uključivanja u obrazovni sistem.

Save the Children i UNICEF su ovih dana završili procjenu obrazovnih potreba nakon čega će biti donesene preporuke o uključivanju djece migranata u obrazovni sistem.

U Unsko-sanskom kantonu (USK) za ovu se obavezu pripremaju paralelno sa obezbjeđenjem ostalih neophodnih uvjeta za boravak migranata.

Među migrantima koji borave u tom kantonu trenutno je oko 200 djece od kojih su mnoga i po dvije godine na izbjegličkom putu. U BiH su već mjesecima i žele i ovdje pohađati školu, a neki se, pored engleskog, sporazumijevaju i na bosanskom jeziku:

"Bio sam u Srbiji i išao u školu. U Afganistanu sam išao u školu šest godina i u Srbiji šest ili sedam mjeseci. Želim takođe ići u školu u Bosni, jer volim ići u školu i želim u budućnosti biti dobar doktor, za moju porodicu, moju zemlju i sve zemlje," rekao je za RSE Mohamed Samir.

Roditelji ove djece žele najbolje za svoju djecu i zbog njih su, kažu, na putu dugom i neizvjesnom.

Donedavno su ove porodice bile u neuvjetnim prostorima u Đačkom domu u Borićima odnosno šatorskom naselju u Velikoj Kladuši. Sada u privremenom prihvatnom centru za ranjive kategorije u hotelu Sedra imaju sve uvjete za život dostojan čovjeka zahvaljujući, IOM-u, UNHCR-u te Kantonalnom Crvenom križu.

Putem sredstava koja je osigurala Evropska komisija, Međunarodna organizacija za migracije IOM ovdje zbrinjava ranjive kategorije migranata, prvenstveno porodice, samohrane roditelje, čak i maloljetnike bez pratnje.

"Trenutno imamo 198 lica, to je otprilike 45 porodica, moramo reći da su porodice poprilično velike, to su roditelji s troje, četvero i petero djece. Plan nam je smjestiti 400 lica isto ranjive kategorije," rekla je Nataša Omerović, koordinator Centra Sedra.

Poboljšanje svih segmenata boravka ove kategorije migranata podrazumijeva rad s djecom i njihovu eventualnu integraciju u obrazovni sistem. Save the children uz podršku UNICEF-a i s Udruženjem žene s Une organizira kutke za djecu i za majke sa bebama, no pitanje pohađanja nastave još je otvoreno mada su kantonalne vlasti zainteresirane za njegovo rješavanje.

Prema riječima Albijane Trnavci, Ministarstvo obrazovanja Unsko sanskog kantona radilo je istraživanja i tom prilikom je utvrđeno da su pomenuta djeca već pohađala određene programe u Srbiji tako da ima djece koja govore i naš jezik.

„Ministarstvo je u svom domenu stavilo na raspolaganje svoj dio kapaciteta koji se odnosi na radnike u obrazovnom sistemu ali smo se ipak opredijelili za način odnosno obrazovni program koji će se izvoditi na lokacijama gdje se nalaze, gdje su smještena migrantska djeca,“ rekla je Trnavci.

Alma Pezerović, koordinatorica programa Save the children u Unsko sanskom kantonu, ističe kako je jedno od temeljnih prava djece pravo na obrazovanje, i da Save the Children to stalno naglašava i pokušava pomoći u tom postupku .

"Save the Children je zajedno s UNICEF-om uradio procjenu obrazovnih potreba i statusa djece izbjeglica i tražitelja azila na području BiH. Trenutno je ta procjena na postupku obrade i analize podataka. Ona će osim samog izvještaja dakle rezultata obuhvatiti i preporuke smjernice te nekakve daljnje korake koji bi se mogli poduzeti vezano za uključivanje djece u obrazovni sustav odnosno njihovu integraciju i to izvješće očekujemo da će biti gotovo negdje krajem devetog mjeseca“, kaže Pezerović.

Bez rezultata procjene ne žele se precizirati konkretnije aktivnosti u vezi uključivanja djece migranata u nastavni proces, no očito je da se radi o još jednoj neminovnoj obavezi koja će morati biti ispunjena ukoliko se žele zaštiti prava djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije