Zašto Vučiću i Dodiku ne smetaju ustaški zlikovci u Mostaru i četnici u Višegradu?

Radiosarajevo.ba
Zašto Vučiću i Dodiku ne smetaju ustaški zlikovci u Mostaru i četnici u Višegradu?
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Dan pobjede nad fašizmom danas je obilježen i u Banjoj Luci maršom "Besmrtnog puka" od Trga Krajine do Trga palih boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR), gdje su na spomenik žrtvama fašizma položeni vijenci.

 Piše: Faruk Vele

Željka Cvijanović, predsjednica bh. etniteta Republike Srpske istakla je da je "9. maj 1945. godine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj historiji".

Djed Pejo

"Osuđujemo sve pokušaje i oblike revizionizma historije i gnušamo se od pojave određenih pokreta bujanja grupacija koje reafirmišu ono što su bila zla vezana za fašizam i nacizam", izjavila je Cvijanović.

Nekoliko dana prije u znak sjećanja na žrtve Jasenovca u spomen-području Donja Gradina su, također, položeni vijenci. Vijence su položili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, spomenuta Cvijanović, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS...

Pohvalno je što se, kako je to danas rekao Stefan Todorović iz Banje Luke, da se i na ulicama tog grada vidi da u tom dijelu bosanskohercegovačke države postoji antifašizam, no pravo je pitanje koliko su zvaničnici RS-a i Srbije iskreni u svom antifašizmu.

Nastranu informacije koje je otkrio Vukota Govedarica da je Pejo Marić, djed Željke Cvijanović bio u ustašama za vrijeme NDH-a, i to u vrijeme zločina nad Srbima u Derventi i Bosanskom Brodu (to je ipak privatna stvar), ni ona, pa ni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka susjedne zemlje Ana Brnabić i ostali visoki zvaničnici iz bh. entiteta RS-a i Srbije nisu, primjerice, osudili četničko fašističko orgijanje.

Kao što je to, primjerice, nedvosmisleno učinio partizan Rade Džajić (92), koji se i danas poklonio žrtvama fašizma.

"Osjećao sam se mizerno kada sam vidio četnike u Višegradu", reći će dobri Rade.

Kako i bi kada je u Srbiji četnički vođa Draža Mihailović rehabilitiran, i to upravo u eri Vučićevih "naprednjaka".

Partizan iz Banje Luke: Osjećao sam se mizerno kad sam vidio četnike u Višegradu

Međutim, ono što je znakovitije za razumijevanje ovog fenomena jeste činjenica da, za razliku od Željka Komšića, Dodiku, Vučiću, Cvijanović i Brnabić ne smetaju ulice ustaških zločinaca u Mostaru!?

HDZ-ova vlast koju predvodi Dragan Čović, blizak prijatelj Vučića i Dodika, čini sve da ulice ustaških zlikovaca i dalje postoje.

Paradoks je da se Dodik i Vučić često susreću sa Čovićem u Mostaru (kao i u Beogradu),  te da su se zasigurno prolazili, primjerice, ulicom Alojza Stepinca, ali to šefu HDZ-a BiH nisu stigli prigovoriti. Tim prije, jer je Vučić nerijetko spominjao da su njegov djed i rođaci stradali od ustaške ruke!

Ustaške ulice ne smetaju Dodiku i Vučiću, jer ih objedinjuje sve jasniji zajednički antibosanski interes. Nasuprot tome, Dodik je istinskog antifašistu Stjepana Mesića optužio da je ponovo obukao ustaško odijelo!?

Podsjetimo, odluke o preimenovanju ulica i trgova u Mostaru simbolično je 15. februara 1995. godine (Mostar je oslobođen 50 godina ranije, 14. februara 1945., i to ulaskom jedinica 26. dalmatinske divizije) i 26. maja 1995. godine potpisao predsjednik Općinskog vijeća, tadašnje Općine Mostar, mr. Mijo Brajković.

Ulicom Crne legije

U komisiji koja je donijela sramne nazive ulica bili su veoma zanimljivi likovi: Jadran Topić (nekadašnji nogometaš FK „Velež), predsjednik komisije, te članovi don Luka Pavlović, fra Tomislav Pervan, Nikola Mandić, Ante Aleksić, Marin Topića, Srećko Vučina, Mile Puljić, Anđelko Zelenike i Ivan Kordić.

Ulica pjesnika Alekse Šantića u Mostaru tako je presječena, te dio u kojem se nalazi i Elektroprivreda HZHB nosi ime po Mili Budaku, poznatom tvorcu rasnih zakona kojeg tabloidi pod kontrolom predsjednika Srbije i danas nazivaju „krvavim ustašom“.

Iako je taj slučaj najpoznatiji, Budakova ulica, svakako ,nije jedina u Mostaru koja nosi ime ustaških zločinaca. U mostarskom naslju Cim, na uglu jedne ulice, stoji ploča s napisom Jure Francetić.

Riječ je, naravno, o ustaškom koljaču i zapovjedniku zloglasne „Crne legije“.

Od Bijelog Brijega prema Crkvi sv. Franje u Ilićima, preko rijeke Radobolje, prolazi ulica Viteza Rafaela Bobana!

Ranko koji ima ulicu i u centru rodnih Gruda, bio je stariji rođak oca Herceg-Bosne i Tuđmanova suvremenika Mate Bobana.

Licemjerje bez granica

Nekadašnja Slijepa ulica u Mostaru preimenovana je u Ulicu Vokića i Lorkovića. Riječ je, podsjetimo, o ministrima unutrašnjih poslova NDH, Mladenu Lorkoviću i ministru oružanih snaga NDH, krilniku Anti Vokiću, koji stoje iza neuspješnog pokušaja puča u NDH.

Vrlo jasno historijsko opredjeljenje HDZ-ovih vlasti u Mostaru bilo je, i ostalo, kroz činjenicu da se ulica partizana Ante Zelenike preimenuje u ulicu ustaškog tabornika Ive Zelenika, njegovog rođenog brata. A svoje mjesto u mostarskom historijskom revizionizmu je našao i župan Đuro Spužević...

I mada je iz krugova bliskih HDZ-u pokrenuta inicijativa za ukidanje ustaških ulica, one su još uvijek tamo. Predstavnici HDZ-a BiH uglavnom su zahtijevale i ukidanje ulica Maršala Tita i drugih značajnih ličnosti iz Narodno-oslobodilačke borbe, kao uvjet da za ukidanje ustaških ulica. I to je stav.

Kao što je stav i to da se srpski političari klanjaju ustaškim žrtvama, a sjede sa baštinicima i zaštitnicima lika i djela ustaških zlikovaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije