Zašto traže povećanje tarifa i skuplju struju: NOS u gubitku dvije godine

M. R. S.
Zašto traže povećanje tarifa i skuplju struju: NOS u gubitku dvije godine
Foto: Pixabay / Električna energija / Ilustracija

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH, kao i Elektroprijenos BiH zatražili su povećanje tarifa, koje će sobom vući i poskupljenje struje i to za tri do četiri odsto, kako su procijenili u Udruženju poslodavaca FBiH.

Odluku o tome do kraja januara treba donijeti Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK).

Iz NOS-a su za Radiosarajevo.ba pojasnili razloge svog zahtjeva. Među njima je pokriće gubitka ove kompanije.

Odgovorili su da povećanje tarife traže da bi im se omogućio rad jer su, navode, neprofitna kompanija bez koje ne može funkcionisati elektroenergetski sistem i koja BiH omogućuje povezanost u jedinstvenu evropsku mrežu.

Iz NOS-a ističu da su član Evropske asocijacije operatora elektroenergetskih sistema ENTSO-E te da članarina iznosi milion KM. Pri tome, dodaju, ova asocijacija stalno nameće nove tehnološke zahtjeve, ali i implementaciju 3. i 4. Energetskog paketa EU, što podrazumijeva milionske troškove.

„Sljedeći vrlo važan faktor koji utječe na povećanje tarife jest prestanak rada mostarskog Aluminija. Njegovim izlaskom s prijenosne mreže značajno je umanjen ukupan prihod, a troškovi rada sustava su isti i neophodno je da budu preraspodijeljeni na ostale potrošače“, kažu iz NOS-a.

Odluka do kraja januara: Slijedi li poskupljenje struje u BiH

Ističu da NOS traži povećanje tarife za manje od 0,04 feniga po kilovat satu, što bi kod krajnjih potrošača povećalo iznos računa „za samo 10-15 feniga“.

Za rad NOS-a je u prošloj je godini trebalo više od osam miliona KM, a prikupljeno je oko sedam miliona KM, čemu je glavni uzrok izostanak prihoda od Aluminija.

NOSBiH je drugu godinu zaredom ostvario gubitak. Povećanje tarife je neophodno za pokrivanje gubitaka zbog kojih se, uz ostalo, dovodi u pitanje kreditiranje projekata neophodnih za razvoj elektroenergetsko sustava BiH“, tvrde iz NOS-a.

Ova kompanija traži i povećanje tarife za sistemske i pomoćne usluge.

„Troškovi ovih usluga iznose između 60 miliona KM i 70 miliona KM. Riječ je o sredstvima koje NOS prikuplja i njima plaća usluge ponuđačima pomoćnih usluga dakle, sav novac ide proizvođačima električne energije“, dodaju iz NOS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije