Zašto imamo tremu pred vjenčanje?

Semra Dzaferovic
Zašto imamo tremu pred vjenčanje?
Pixabay / Ilustracija
Bliži se dan vašeg vjenčanja, a nervoza postepeno raste...

Svi vas pitaju da li ste nervozni i vi počinjete misliti da imate razloga biti nervozni.

Psihologinja i stručna saradnica Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI) Andrea Vlašić govorila je za Radiosarajevo.ba zašto se javlja trema pred vjenčanje.

"Svi smo međusobno koliko slični, toliko i različiti, pa tako postoje i različiti uzroci treme pred vjenčanje. No, među najčešćima je strah od javnog nastupa – ne vole svi biti u centru pažnje, pa je često uzrok nervoze upravo u tome što taj dan svi gledaju u mladence, fotografiraju ih, snimaju, sve se vrti oko njih. S druge strane, svatko od nas želi na svom vjenčanju izgledati najbolje što može. Bez obzira na to što nas partner poznaje i voli upravo takve kakvi jesmo, vjenčanje je sasvim sigurno dan kad želimo izgledati besprijekorno – od odjeće, frizure, šminke, pa do najsitnijeg detalja.

Jedna od najčešćih briga je i kakvo će vrijeme biti na dan vjenčanja. Da li će padati kiša, puhati vjetar, uništiti nam frizure, haljine, odijela... kakve će ispasti fotografije ako bude padala kiša... hoćemo li se uopće moći fotografirati na željenoj lokaciji ako vrijeme ne bude dobro... Nadalje, postoji briga i oko toga kako će se gosti ponašati, da li će netko pod utjecajem alkohola praviti probleme, tući se ili otimati službenom pjevaču mikrofon i tuliti umjesto profesionalca. Mladence brinu i sve obaveze i događaji prije i nakon vjenčanja – da li će sve stići na vrijeme, kako će ih prihvatiti partnerova obitelj, kakav će biti život nakon vjenčanja i sl.", kazala je Andrea.

Kako je psihologinja navela da je trema pred vjenčanje i svojevrstan strah od javnog nastupa, pitali smo šta je zapravo taj strah.

"Strah od javnog nastupa je jedna od najčešćih fobija. Osoba je vrlo zabrinuta da će biti vidljivo da se osjeća anksiozno ili da će možda imati panični napad tijekom nastupa. S vremenom, ovakve osobe počinju izbjegavati javni nastup, čak odabiru i zanimanje koje ne uključuje javni nastup. Strah od javnog nastupa javlja se i kod slavnih osoba čiji posao se sastoji u potpunosti od nastupanja – kod novinara, glumaca, pjevača i dr.

Takve osobe često i kasne na nastupe, pokušavajući nesvjesno što je moguće više ili dulje izbjeći nastupanje. Određena trema prije nastupa je dobra jer podiže razinu aktivacije u organizmu, te nas gura uvijek malo naprijed i poboljšava naš učinak, ali trema koja nas paralizira ili narušava naš učinak je definitivno loša i moramo raditi na tome da sami sebi pomognemo. Ukoliko ne uspijevamo sami, možemo potražiti pomoć stručnjaka.

Među najučinkovitije metode rješavanja fobija spadaju kognitivno-bihevioralna terapija i hipnoterapija odnosno kognitivna hipnoterapija", navela je Andrea koja je inače i jedini klinički hipnoterapeut, a koja trenutno jedina radi pripremu za porod u rodilištu bez stresa.

S obzirom na to da je tremu pred vjenčanje teško izbjeći zbog svega navedenog, pitali smo šta savjetovati mladencima.

"Moj savjet je da zaborave na perfekcionizam i potpunu kontrolu. Nakon što potrošite uistinu mnogo vremena na pripreme, jednostavno morate dozvoliti da vjenčanje spontano protekne. To ćete uspjeti ako delegirate obaveze na druge članove obitelji i prijatelje. Vi na taj dan trebate uživati, a drugi neka brinu umjesto vas o detaljima i gostima.

Očekivati savršenstvo nije realno i dok god očekujete da svaki detalj na vjenčanju bude savršen, vjerojatno ćete se razočarati. Savršeno isplanirano i savršeno 'odrađeno' vjenčanje je predstava za javnost, a i glumci više puta snimaju dok scena nije zadovoljavajuća. Dozvolite sebi da umjesto držanja svega pod kontrolom naprosto upijate sve doživljaje s vjenčanja u sebe, uživite se u pjesmu, nasmijte se od srca fotografu, strastveno poljubite svog partnera, plešete kao da jutro neće nikad svanuti.

Veselite se na dan vjenčanja jer taj dan slavite početak svog velikog životnog projekta – sretnog braka i zadovoljne obitelji", savjetuje Andrea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije