Zastava s ljiljanima ispred UN-a dala je krila Armiji RBiH

Radiosarajevo.ba
Zastava s ljiljanima ispred UN-a dala je krila Armiji RBiH
Zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je usvojena 4. maja 1992. godine, prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

Tog dana je, naime, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN), prije 26. godina, primila Republiku Bosnu i Hercegovinu među svoje članove.

Zlatni ljiljani

Zastava s liljanima je kreirana po onoj srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Poslije mnogo teških stoljeća naše zemlje, podignuta je svečano na jarbol na East Riveru.

Piše: Faruk Vele

"Ovaj datum, 22. maja, kada je BiH po prvi put u svojoj historiji primjena u UN, bio je značajan datum koji je dao krila Armiji BiH da istraje u odbrani BiH koja je agresijom režima Slobodana Miloševića bila brutalno napadnuta. Opredjeljenje građana BiH da grade nezavisnu i suverenu državu, ravnopravnih naroda i građana, dobilo je satisfakciju priznanjem od Evropske zajednice, danas EU, 6. aprila, onda 7. aprila priznanjem Amerike, a potom 22. maja prijemom u UN“, kaže za Radiosarajevo.ba Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH od 1992. do 1995. godine.

Danas, poslije 26. godina, kaže Lazović, BiH nije ona država iz referendumskog pitanja.

"Još uvijek se suočavamo s mnogim problemima, opstrukcijama koje ne dozvoljavaju da BiH ide bržim koracima ide ka evropskim integracijama. Suočena je s neprincipijelnom politikom pojedinih evropski zemalja i unutrašnjim blokadama kojima pojedini lideri nastoje usporiti njezin put ka EU integracijama. Uprkos tome, BiH krči taj put. Kao što sam bio optimista 1992. godine da će BiH opstati, optimista sam danas da će BiH postati jedna demokratska i stabilana, funkcionalna država, članica EU“, dodao je Lazović.

Muhamed Šaćirbegović, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i prvi ambasador BiH pri UN-u, kaže za Radiosarajevo.ba da je 22. maj jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Put do članstva u ovu organizaciju, prisjeća se, koji je u to vrijeme bio predstavnik Vlade BiH u SAD, praćen je raznim opstrukcijama. Pravljen problem i što je naš zahtjev za aplikaciju stigao putem faksa iz opkoljenog Sarajeva.

"Nasreću, desetak dana prije prijema, dr. Haris Silajdžić, tadašnji ministar vanjskih poslova, došao je u New York i napravili smo novu aplikaciju. On je potpisao i uz pomoć prijatelja iz Austrije odnijeli smo je direktno u kancelariju tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Butrosa Galija“, sjeća se Šaćirbegović.

On ističe ulogu tada male zajednice Bosanaca i Hercegovaca u Americi koja je na svaki način željela pomoći svojoj zemlji. Prisjeća se da nisu postojale ni prostorije iz kojih bi djelovali predstavnici BiH. Austrijski ministar vanjskih poslova Mock ponudio je pomoć svoje ambasade, odnosno Misije pri UN-u. Međutim, većinu vremena koristio je urede i resurse njegove investicijsko-bankarske kompanije koja je bila nekoliko blokova udaljena od UN-a. I drugi su, poput njegovog oca dr. Nedžiba Šaćirbegovića, pomagali na svaki način da BiH dobije međunarodni subjektivitet.

Sunčan dan

Uslijedila je neizvjesnost kako će aplikacija biti dočekana, s obzirom na daljnje pokušaje određenih snaga da se spriječi prijem naše zemlje u članstvo.

"U to vrijeme prijem u UN su čekale Slovenija i Hrvatska. Mi smo čuli da postoje pokušaji da se BiH odvoji od statusa koji su imale te dvije zemlje. Išli smo kod predsjednika Generalne skupštine UN-a i kazali da je to nemoguće. Na kraju, Slovenija je primljena prva, BiH druga, a Hrvatska poslije nas. Bio je to prvi diplomatski uspjeh naše ratom zahvaćene zemlje i garant našem međunarodnom priznanju i nezavisnosti“, kazao je Šaćirbegović.

Prisjetio se i dana kada je podignuta bh. zastava u New Yorku.

"Tog 22. maja 1992. kada je BiH bila primljena u UN budi moja sjećanja na jedan  sunčani, topao dan i naš osjećaj optimizma da je BiH dobila veću kontrolu nad njezinom budućnošću“, kazao je Šaćirbegović.

Miro Lazović smatra da 22. maj mora postati relevantan datum koji će državne institucije uključiti u buduće zakone o državnim praznicima.

"Smatram da je to prihvatljiv za sve građane i narode u BiH“, zaključio je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije