Zakon izvukli iz ladica nakon godinu i po: Hoće li prekinuti s diskriminacijom djece

M. R. S.
Zakon izvukli iz ladica nakon godinu i po: Hoće li prekinuti s diskriminacijom djece
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Nakon godinu i po dana, iz ladica Doma naroda Parlamenta FBiH izvučen je Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom, koji svoj socijalno ugroženoj djeci u Federaciji BiH omogućava dječiji dodatak, a svim nezaposlenim porodiljama daje istu startnu poziciju u ostvarivanju naknada.

Delegati Doma naroda o nacrtu ovog zakona će raspravljati u četvrtak na sjednici.

No, potrebno je da zakon bude usvojen i u formi prijedloga kako bi mogao stupiti na snagu.

Zakon predviđa da dječiji dodatak ide „na teret“ federalnog budžeta. Prema ranijim procjenama, za to će trebati oko 34 miliona KM. Time bi se stalo u kraj diskriminaciji djece jer je sadašnja situacija takva da u nekim kantonima djeca ni nemaju ovaj dodatak, a u kantonima koji ga isplaćuju iznos je različit i mizeran.

Po nacrtu ovog zakona iz jula 2018. godine, dječji dodatak bi iznosio šest odsto od prosječne neto plaće u FBiH. To je oko 50 KM, što je daleko od dovoljnog, ali bi ga barem imala sva djeca, bez obzira u kom su se kantonu rodili.

Zakon djelomično rješava i diskriminaciju porodilja. Naime, sada u nekim kantonima one i nemaju naknadu, a prema ovom zakonu sve nezaposlene porodilje imaju pravo na naknadu od 30 posto od prosječne plaće u FBiH.

Isplaćivali bi ih kantoni, koji su dali pozitivno mišljenje na zakon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije