Zajednički sastanak Vijeća nacionalnih manjina u Sarajevu

N. Ka.
Zajednički sastanak Vijeća nacionalnih manjina u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vijeće nacionalnih manjina

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Davor Ebner je prije sastanka Vijeća KS, Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i Vijeća manjina BiH je kazao da su ovakvi sastanci odlična prilika da se ljudi upoznaju, te da se proba uspostaviti jedno koordinaciono tijelo uz pomoć kojeg će praviti planove za dalje djelovanje.

"Razgovarat će se o nacionalnim manjinama i njihovom položaju i mogućnostima za učešće u društvu. Položaj sviju nas u društvu je sličan, nisu manjine ni po čemu posebno, s tim da se ne mogu kandidirati za određene funkcije", kazao je Ebner i dodao:

"Ovo je na neki način prva sjednica, ali nadam se da neće biti i poslejdnaj već da ćemo nastaviti raditi na rješavanju problema".

"Položaj manjina u KS je sličan kao i u cijeloj državi, s tim što su vlasti u KS omogućile neometan rad, istaknuo je Ebner i dodao da Vijeće predstavlja svojevrstan korektivni faktor vlasti u Kantonu.

Hidajeta Redžić, predsjedavajuća Vijeća nacionalnih manjina FBiH isitče da položaj Vijeća na nivou Federacije nije zadovoljavajući.

"Vijeće je imalo puno problema, ali uprkos svim smetnjama trudimo se da radimo i doprinosimo poboljšanju položaja. Ovakvim zajedničkim sjednicama se može mnogo postići, a odlična je prilika da koristimo zajednička iskustva za napredak", kazala je Redžić.

Zakoni koji regulišu status trebaju biti bolja, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Andrija Svatok i kazao da se kroz svoj rad trude da poboljšaju situaciju.

"Savjetujemo skupštinu da dođe do nekih korekcija zakona. Dobar primjer je da su manjine svrstane u kategoriju ostalih, iako su manjine jasno opredjeljene. Imamo odličnu saradnju sa svim vijećima u našoj zemlji. Podcrtavamo da moram nastojati da dobijemo rpavo da i manjine budu birane", kazao je Svatok.

Najveći problem u radu Vijeća je nedostatak sredstava, istaknuo je Svatok i dodao da bez veće finansijske podrške ne može doći ni do većih aktivnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije