Zagađen zrak u BiH odnese 3.500 života godišnje, institucije neefikasne uprkos novcu

M. R. S.
Zagađen zrak u BiH odnese 3.500 života godišnje, institucije neefikasne uprkos novcu
Arhiv / Novembar, decembar i januar u Sarajevu donose opasnu pojavu - smog

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da BiH spada među četiri države s najzagađenijim zrakom na svijetu koji, prema dostupnim informacijama, godišnje uzrokuje gotovo 3.500 slučajeva preuranjene smrti u našoj zemlji.

Istovremeno, u FBiH je samo u periodu od 2016. do 2018. godine prikupljeno oko 70,7 miliona KM po osnovu naknada za zagađivače zraka i naknada koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila. Od tog iznosa je Fond za zaštitu okoliša kantonima uplatio oko 49,5 miliona KM.

No, nadležne institucije su, uprkos novcu koji im je na raspolaganju, neefikasne u provođenju aktivnosti na smanjenju zagađenosti zraka, što su zaključili federalni revizori u tek objavljenom izvještaju posvećenom aktivnostima institucija na smanjenju zagađenosti zraka.

Utvrđeno je da značajan broj kantonalnih ministarstava za okoliš ne vodi evidencije o novcu koji su potrošili na smanjenje zagađenosti zraka, što će vjerovatno biti predmet posebne revizije.

 

Dio iz izvještaja revizora - undefined

Foto: Screenshot: Dio iz izvještaja revizora

Kada je u pitanju ova revizija, istaknuto je da su najvažniji uzroci zagađenja zraka u BiH korištenje neodgovarajućih energenata poput uglja i lož ulja, saobraćaj, industrijska postrojenja i neplanska i ekološki neprihvatljiva gradnja objekata.

„Procjenjuje se da ekonomski troškovi zagađenosti zraka, kroz smanjenu produktivnost ljudi i troškove za liječenje bolesti uzrokovanih zagađenim zrakom u BiH, iznose 21,5 odsto BDP-a“, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, koji je obuhvatio period od 2016. do 2018. godine.

Revizijom je utvrđeno da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne vodi Registar emisija u zrak, što je trebao učiniti od 2010. godine, shodno Zakonu o zaštiti zraka.

„Izrada Registra emisija u zrak predstavlja bitan element upravljanja kvalitetom zraka“, kažu revizori.

Ističu da propisi koje imamo i dalje nisu usklađeni sa EU zakonodavstvom iz oblasti zaštite okoliša, a konstatovane su i nedorečenosti postojećih.

U izvještaju se navodi i da postoje područja koja nisu pokrivena monitoringom kvaliteta zraka, a tamo gdje postoje podaci pokazuju da je zrak izrazito zagađen u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

Dio iz izvještaja - undefined

Foto: Ured za reviziju: Dio iz izvještaja

„Raspoloživi podaci ne daju adekvatnu sliku o stvarnoj zagađenosti. Vrši se mjerenje šest od 13 propisanih parametara. Nedostaju informacije o koncentraciji određenih polutanata poput benzena i benzo(a)pirena, a čije je prisustvo izvjesno i koje je u prekomjernim količinama izuzetno kancerogeno“, dio je izvještaja revizora.

Stoga, dodaju, građani nemaju sveobuhvatne, razumljive i lako dostupne informacije o kvalitetu zraka niti im nadležni pružaju adekvatne upute o načinu zaštite.

Kada je u pitanju kontrola, utvrđeno je da inspekcije provjeru poštivanja propisanih graničnih vrijednosti emisija uglavnom vrše na osnovu uvida u izvještaje o mjerenju emisija zagađivača zraka, iako se slažu da ti izvještaji nisu pouzdani. Inspekcije ne provjeravaju uređaje niti uzimaju uzorke.

„Inspektori zaštite okoliša najčešće nalažu plaćanje novčanih kazni. One su niske, zbog čega se zagađivači često odlučuju da ih plate umjesto da unaprijede postrojenja“, navode revizori.

Ističu i da pragovi upozorenja i uzbune za lebdeće čestice, koje spadaju među najopasnije polutante za ljudsko zdravlje, nisu utvrđeni federalnim propisom.

„Samo je jedan kanton u svom Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka definisao pragove pripravnosti, upozorenja i uzbune za lebdeće čestice PM10. Definisani prag uzbune u ovom kantonu je iznimno visok (tolerantan), u odnosu na većinu gradova i država u Evropi“, upozorili su revizori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije