Mladići ideje pretvorili u djelo: Turizam u Krupi će procvjetati

Radiosarajevo.ba
Mladići ideje pretvorili u djelo: Turizam u Krupi će procvjetati
Od ove godine Bosanska Krupa će u turističkoj ponudi imati rafting, brdski biciklizam, planinarenje i kampovanje.

Sve je to zahvaljujući projektu dvojice mladih i nezaposlenih entuzijasta, Dine Zjakića i Dine Bešlagića.

Naime, riječ je o projektu Zabavni park „Zeleni otoci“ koji se uz pomoć Općine Bosanska Krupa i viših nivoa vlasti priprema već dvije godine, a čiji je cilj promocija turizma i prirodnih potencijala koje ima ova općina.

U svrhu realizacije tog projekta između izvršnog direktora Udruženja „Lokalna organizacija omladine Krupe“ Dine Zjakića i načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića potpisan je i ugovor o zakupu javne površine u Malim adama gdje se za pružanje pomenutih usluga već gradi montažni objekt.

„Naš start-up biznis će sadržavati ponudu poput raftinga, mountain bikinga, hikinga, planinarenja i kampovanja. Također, imat ćemo i ljetnu baštu na Malim adama. Oko ove ideje okupljeno je desetak mladih ljudi koji će naći način da iznesu sve aktivnosti do kraja i ostvare određenu zaradu, ali i da doprinesu lokalnoj zajednici u kojoj trenutno žive“, kazao je Dino Zjakić.

Novčanu pomoć za realizaciju ideje su tražili na više strana, a dobili je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i Općine Bosanska Krupa koja, kako kaže Zjakić, pomaže konstantno, preko javnog poziva za start-up biznis od prošle godine, preko olakšane i efikasne administracije, do obezbjeđenja dokumenata neophodnih za realizaciju projekta.

„Trenutno imamo dovoljno finansijskih sredstava za izgradnju našeg montažnog objekta. Trebat će nam sredstva za marketing naših usluga i turističke ponude koju ćemo imati u sklopu našeg programa.

Od opreme već imamo 5 bicikala, jedan rafting čamac sa kompletnom pratećom opremom, akcionih kamera i sitnog materijala s kojim možemo raditi na terenu. Nadam se da će prva sezona sa ovim što imamo biti uspješna“, dodaje Zjakić.

Pozitivne kritike su, kako naglašaju momci, sveprisutne, kako od strane mladih tako i od starih sugrađana, međutim problem vide u tome što mlade teško uspijevaju motivirati na aktivizam.

Kažu da posljednje dvije godine aktivno pišu i realizuju projekte te u njih pokušavaju uključiti što veći broj mladih, ali da zbog planiranog odlaska u inozemstvo i neprihvatanja dugoročnih obaveza, te nemogućnosti trenutne zarade u tome ne uspijevaju.

Pripremne radnje kao što je izgradnja objekta i nabavka preostale opreme trebale bi biti završene za mjesec dana, a s radom u punom kapacitetu Zabavni park „Zeleni otoci“ trebao bi početi 1. maja 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije