Zabava i druženje povodom prvog rođendana Centara za razvoj inkluzivnih praksi

Radiosarajevo.ba
Zabava i druženje povodom prvog rođendana Centara za razvoj inkluzivnih praksi
Velika dječija zabava, druženje i ples uz zvuke rock'n'rolla danas su upriličeni u prostorijama O.Š. Cazin II, povodom prvog rođendana Centara za razvoj inkluzivnih praksi Cazin i Bihać.

Već godinu dana u ova dva grada Unsko-sanskog kantona djeluju centri u kojima djeca s poteškoćama u razvoju dobivaju cjelovitu podršku za uključivanje u redovno školovanje i život.

Za preko 200 polaznika iz svih dijelova kantona, uspostavljanje ovakvog servisa podrške otvorilo je nove mogućnosti i perspektive.

Dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi, skraćeno CRIP, pokrenula je organizacija Save the Children, a ideja da svako dijete dobije jednake šanse i ostvari prava na školovanje naišla je na spremnost institucija.

U sklopu projekta Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama u razvoju u Unsko-sanskom kantonu ostvarena je sistemska suradnja između tri institucionalna sektora: Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko- sanskog kantona, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko- sanskog kantona, Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko- sanskog kantona, a prisutna je i aktivna uključenost lokalnih zajednica. 

"Ovo je za nas veliki iskorak ali i izazov s obzirom da je proces inkluzije i dalje obilježen institucionalnim preprekama i određenim predrasudama zajednice. Kroz jednogodišnji rad centra postigli smo mnogo: stavovi prema djeci s poteškoćama su otvoreniji i šira zajednica je spremnija da postane sastavni dio inkluzije. Prije formiranja centara, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji nisu imali adekvatnu ili bilo kakvu podršku, a sada bilježe uspjehe u uključivanje u redovno školovanje. Multidisciplinarna podrška koju ovdje redovno dobijaju je organizirana po najsavremenijim principima i može služiti kao uzor dobre prakse“, rekla je Elvira Orešević, koordinatorica CRIP Cazin.

Prva godišnjica usješnog rada dva CRIP-a obilježena je Danom otvorenih vrata u Cazinu koji je privukao veliki broj učesnika i gostiju, pod motom Svi smo mi djeca.

Bogat program započeo je okruglim stolom za stručnu javnost kojem su prisustvovali predstavnici strukovnih škola iz cijelog kantona. Jedan od zaključaka odnosi se na mogućnost školovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju u redovnim strukovnim školama, uz prilagođeni program i individualizirani pristup.

Uz ovako uspostavljen sistem, djeci s poteškoćama se omogućava da steknu određena profesionalna zvanja srednjoškolskog obrazovanja. Kako bi se ovo postiglo, dogovoreno je da za svakog učenika po završetku osnovne škole treba izraditi list profesionalne orijentacije.

Ovo je vrlo značajno u uspostavljanju cjelovitog sistema inkluzije, s obzirom da se prvi put na jednom stručnom skupu u Unsko-sanskom kantonu razgovaralo o srednjoškolskom obrazovanju za učenike s poteškoćama.

Posjetitelji Dana otvorenih vrata imali su priliku pogledati izložbu likovnih radova dječaka Naila Abdića, korisnika CRIP-a. Njegov likovni izraz odiše originalnošću, izrazitim smislom za kompoziciju i predstavlja odraz njegovog unutrašnjeg svijeta.

Događaj je završio zabavom za djecu i odrasle na kojoj je sve prisutne zabavljao bihaćki bend Babe Barbarella.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije