Muka po udžbenicima: Roditelji u Sarajevu sve češće razmjenjuju i kupuju polovne

J. Ć.
Muka po udžbenicima: Roditelji u Sarajevu sve češće razmjenjuju i kupuju polovne
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nova školska godina koja je u većini bosanskohercegovačkih gradova počela u ponedjeljak, 3. septembra roditeljima donosi nove brige i troškove. 

Za opremanje djece za školu i kupovinu udžbenika svake godine je potrebno izdvojiti sve više novca pa se roditelji, naročito oni sa dvoje ili više djece, najčešće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga.

Kao i prethodnih godina, ali i vođeni iskustvima ranijih, roditelji nam kažu da je u prosjeku za jedno dijete potrebno izdvojiti više od 300 KM. Zbog visokih cijena opremanja školarca, roditelji se sve češće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga.

To su za Radiosarajevo.ba potvrdili ulični prodavači knjiga u Sarajevu.

knjizara_udzbenici_skola_djeca_rsa10.JPG - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Roditelji se već dugi niz godina susreću s problemom jedan udžbenik - više autora pa udžbenike moraju tražiti na različitim mjestima, a često i u knjižarama gdje su cijene kompleta udžbenika uglavnom iznad budžeta određenog za njihovu kupovinu. 

Kako saznajemo kod uličnih prodavača, cijena udžbenika za osnovne škole je 5 KM, a za srednje škole 8 i 10 KM, što je za većinu mušterija prihvatljiva cijena.

Prodavači nam se nisu željeli predstaviti jer se, kako kažu, plaše inspekcije, ali su nam potvrdili da svake godine sve više roditelja kupuje polovne udžbenike.

"Do sada sam uspijevala nabaviti dosta udžbenika kod uličnih prodavača na rasprodaji. No, inače sam kupovala samo radne bilježnice i dosta uštedjela", rekla nam je majka školarca.

Kako dodaje, preprodavani udžbenici su bili iskoristivi, i jako povoljni.

Kupovina i prodaja polovnih knjiga - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Kupovina i prodaja polovnih knjiga

Saznajemo i to kako je većina roditelja, pred sami početak nove školske godine, udžbenike razmjenjivali čak i u školi.

"Moja kćerka ove godine upisuje sedmi razred, otišli smo s knjigama i zamijenili ih. Razmjena u OŠ Aleksa Šantić, u naselju Nedžarići, vršila se u školskoj biblioteci, holu ali i ispred škole. Ostali školski pribor i bilježnice ćemo svakako morati kupiti", rekao nam je otac jedne od učenica.

Kada je riječ o nabavci udžbenika za osnovce, iz sarajevske knjižare Svjetlost za Radiosarajevo.ba su kazali da ima roditelja koji u kompletu kupuju udžbenike, ali i onih koji kupuju samo biljžnice i sveske...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije