Belgija slavi jubilej: Štrumfovi već 60 godina uveseljavaju djecu i odrasle

J. Ć.
Belgija slavi jubilej: Štrumfovi već 60 godina uveseljavaju djecu i odrasle
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / William Asselborn, Šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije
Junaci jednog od najpopularnijih crtanih filmova svih vremena "Štrumfovi", ove godine slave svoj 60. rođendan.

Pozorište mladih Sarajevo u suradnji s Diplomatskim predstavništvom Belgije, Wallonie-Bruxelles International, IMPS-om i Superar BiH organizira izložbu kultnih likova Štrumpfova, koja se održava u sklopu obilježavanja Dana frankofonije u Sarajevu.

Šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije, William Asselborn na početku razgovora za Radiosarajevo.ba istaknuo je da većina belgijskih ambasada ovu izložbu organiziraju ne samo u Europi već širom svijeta.

"Na izložbi će biti predstavljen ne samo život crtača i umjetnika Peyoa već će biti prezentirane i njegove druge aktivnosti te će također biti dosta igara i interaktivnih aktivnosti za djecu. U ponedjeljak 26. marta je zvanično otvorenje izložbe, a u utorak će izložba biti otvorena i za širu javnost koja će trajat do 15. aprila“, rekao je Asselborn. 

Muzej stripova u Briselu - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba: Muzej stripova u Briselu

Kada je riječ o Štrumfovima, ovi smiješni plavi patuljci su se pojavili prije 60 godina u časopisu Spirou a i nacrtao ih je Peyo. Ubrzo zatim, Peyo i Yvan Delporte objavili su i šest mini albuma sa Štrumfovima (Smurfs u originalu). Tako se gradila priča koja je izrasla u svjetski brend. 

Od tada su doživjeli velike avanture, u stripovima, kinu, na televiziji pa čak i u videoigricama. 
Poznato je da su za Belgijance crteži uvijek bili velika inspiracija, a kada su u pitanju stripovi veoma su značajni za njihov identitet.

"Stripovi su zaista historija Belgije, počevši od Tintin-a, najpoznatijeg stripa na svijetu, čiji je kreator Georges Remi poznatiji kao Hergé, a koji se i dalje razvija. Čak je Spielberg, jedan od najutjecajnijih režisera na svijetu napravio film po njemu što zadržava pažnju današnje generacije mladih. Također nije samo Hergé, tu je i Spyrou (Franquin),  Talični Tom - Lucky Luck (Morris). Imamo mnogo talenta, ne samo u Belgiji već i u Francuskoj. Uvijek govorimo o franko-belgijskoj školi stripa koja je zasigurno povezana s tradicijom belgijskih slikara, posebno iz 16., 17. i 18. stoljeća, čiji su najznačajniji predstavnici  Pieter Brueghel i Peter Paul Rubens te u novije vrijeme Paul Delvo i Rene Magrit. Imamo jako dugu tradiciju slikanja pa zbog toga možda i imamo toliko talentiranih crtača stripova u Belgiji“, pojasnio je naš sugovornik.

William Asselborn, Šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: William Asselborn, Šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije
Na pitanje šta je to što ljude i djecu toliko fascinira kada su u pitanju ovi mali plavi likovi, gospodin Asselborn smatra da je to zbog njihovih osobina. Jedinstveni su likovi.

"To je idealno selo Štrumfova gdje imate sve likove. Na prvi pogled svi su isti - mali i plavi. Ali oni se međusobno itekako razlikuju. Jedan je krojač, drugi se bavi muzikom, treći je ljut, četvrti sretan... Zbog toga smatram da su Štrumfovi i te kako interesantni i odraslima, a ne samo djeci, upravo zbog jedinstvenih osobina koje svi mogu razumjeti i pronaći 'sebe' u jednom od njih, te svi mogu razumjeti notu humora kojom je strip protkan. Činjenica je da Peyo nije promovirao Štrumfove samo u Belgiji već i u SAD-u, jer je surađivao s filmskim studijima kako bi napravili i filmske verzije ovih stripova koji su već dosegli nivo populacije. No, iako je Peyo preminuo 1992., Štrumfovi nastavljaju svoju svjetsku slavu. Tako je nedavno izašao film Štrumfovi koji je privukao pažnju nove generacije tinejdžera“, naglasio je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba William Asselborn, Šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije. 

 

Muzej stripova u Briselu čuvenim Štrumfovima je posvetio veliku izložbu povodom 60-godišnjeg jubileja.

Na njoj se mogu vidjeti njihovi portreti, a među njima svakako i Štrumfeta.

Među portretima je i jedan iz 1958. godine, original koji se pojavio u prvom stripu o "Štrumfovima", koji također možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije