Vučko Trail podržao učiteljicu i male planinare: Ove godine još smo brojniji

V.A.Z. i S.L
Vučko Trail podržao učiteljicu i male planinare: Ove godine još smo brojniji
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Članovi planinarske sekcije OŠ Safvet.beg Bašagić

Najatraktivnija skupina prošlogodišnjeg Vučko Traila zasigurno su bili osnovci koji su sa svojom učiteljicom Sabinom Solaković sudjelovali u ovoj  utrci na Bjelašnici.

Hrabri mališani, članovi planinarske sekcije škole Safvet-beg Bašagić, savladali su tada zahtjevne uspone i silaske na stazi od 13 kilometara, te nasmijani utrčali u cilj gdje su bili nagrađeni medaljama i aplauzom. Podsjetimo - Zelena staza Vučko Traila nije jednostavan zalogaj čak ni za mnogo iskusnije trkače i planinare. 

Bjelašnica / Mali planinari s učiteljicom ispričali najljepšu priču Vučko Traila 2018

U znak zahvalnosti, organizatori Vučko Traila - Planinarsko društvo Željezničar, odlučili su da podrže entuzijazam učiteljice Solaković i hrabrost malih planinara. Na simboličnoj ceremoniji održanoj u O.Š. Safvet-beg Bašagić uručili su im godišnje članarine i kotizaciju za učešće na Vučko-Trailu 2019. 

Članovi planinarske sekcije OŠ Safvet.beg Bašagić - undefinedFoto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Članovi planinarske sekcije OŠ Safvet.beg Bašagić

Za predstojeći Vučko Trail, koji će se, podsjećamo, održati na Bjelašnici u subotu  22. juna, učiteljica Solaković najavila je:  

"Osim što nas je puno više, ove godine ćemo se podijeliti u tri ekipe. Jedna ekipa će pokušati da ostvari što bolje vrijeme. Druga ekipa će pokušati da pređe trku u vremenskom limitu. Treću grupu sačinjavat će roditelji, devet mama i tata za koje ne znamo u kakvoj su kondiciji, ali se nadamo da će nas uspjeti pratiti. I prošle godine su nas roditelji podržali tako što su orgnanizirali prijevoz i dočekali nas na cilju, ali evo ove godine su neki od njih odlučili i da se okušaju. Naša sekcija ima i mlađi naraštaj planinara koji još uvijek nisu stasali za utrku, ali se nadamo da će narednih godina uzeti učešće", rekla je učiteljica Solaković. 

Planinarsko društvo Željezničar je u planu za ovu godinu predvidio još neke atraktivne ture koje su pristupačne za sve uzraste, pa na njima mogu sudjelovati i najmlađi planinari. U tom smislu pozivaju roditelje i sve zainteresirane da podrže mlade naraštaje i omoguće im da otkriju ljepote planinarenja i bogatstvo prirode koju naša zemlja posjeduje. 

"Program je objavljen na našoj Facebook stranici i web stranici Pdzeljeznicar.ba. Već u aprilu imat ćemo uspon na Trebević u sklopu kojeg će biti organiziran i dječiji izlet. Nakon toga, iz godine u godinu, djeca postaju naši redovni članovi. Vučkova Zelena staza od 13 kilometara je prošle godine pokazala da je prikladna i za mlađe planinare koji su u kondiciji i imaju planinarsko iskustvo i koji su uspjeli da je pređu u vremenskom limitu od 5 sati. Mi se nadamo da ćemo i ove godine privući neke od njih koju stazu mogu i prehodati", rekla je Ema Turković, predstavnica Planinarskog društva Željezničar.   

PD_Zeljeznicar_izleti.jpg - undefinedPD Željezničar: PD_Zeljeznicar_izleti.jpg

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su članovi sekcije. NIsu krili zadovoljstvo kada su saznali da su dobili članarinu u planinarskom društvu.  

Učiteljica Solaković se nada da će i u ostalim školama u kojima postoje planinarske sekcije, krenuti inicijativa da učenici uzmu učešća u atraktivnoj utrci Vučko Trail 2019. 

Članovi planinarske sekcije OŠ Safvet.beg Bašagić - undefinedFoto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba: Članovi planinarske sekcije OŠ Safvet.beg Bašagić

  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije