Meteorolozi predviđaju do kada će biti vruće, a ljekari savjetuju kako se sačuvati

J. Ć.
Meteorolozi predviđaju do kada će biti vruće, a ljekari savjetuju kako se sačuvati
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vrućina u Sarajevu

Paklene vrućine su već zahvatile Bosnu i Hercegovinu, a meteorolog Nedim Sladić najavljuje kako će temperature dosezati i do 38 stepeni. 

Ovaj toplinski val nije neuobičajen u junu mjesecu, ali je svakako iznad prosjeka, govori Sladić za Radiosarajevo.ba

Napominje da su proteklih godina u junu temperature zraka u BiH iznosile od 30 do 35 stepeni u Bosni, a u Hercegovini od 35 do 42 stepena.

Vrelina u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Vrućina u Sarajevu

"Narednih dana temperature zraka će se kretati do nekih 35-36 u Bosni i 37-38 stepeni u Hercegovini. U nedjelju (16. juna) treba očekivati vrhunac toplinskog vala pri čemu će jedna manja količina svježega zraka prodrijeti i uzrokovati blaže zahlađenje", ističe Sladić za naš portal.

S obzirom na to da su visoke temperature izuzetno stresne za organizam i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kontaktirali smo specijalistu porodične medicine, doktoricu Larisu Gavran Redžepagić.

Larisa Gavran: Neki to vole vruće, ali oprez - savjeti za bezbrižno ljeto

Onima koji nisu radno aktivni, preporučuje da u vrijeme najvećih vrućina, a to je od 10 do 16 sati, ne izlaze vani bez prijeke potrebe.

"U ovim vrelim danima savjetujemo, prije svega, pacijentima koji su oboljeli od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa da izbjegavaju kretanje i bilo kakve aktivnosti u periodu od 10 do 16 sati. Ukoliko moraju izaći u ovom periodu, savjetujemo da stave zaštitu za glavu kako bi izbjegli zagrijavanje tjemena i ponesu flašu vode kako ne bi dehidrirali ili kolabirali", prva je preporuka doktorice Gavran Redžepagić za čitatelje portala Radiosarajevo.ba

Vrućina u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba/Vrućina u Sarajevu

Gavran-Redžepagić napominje i to kako je potrebno i ishranu prilagoditi trenutno visokim vrijednostima UV zračenja i toplote.

"Dakle, hrana ne smije biti začinjena i masna. Potrebno je povećati unos voća i povrća, smanjiti kuhanu hranu kao i obroke, te ne izbjegavati piti svoju redovnu terapiju. S druge strane, moram istaknuti da je u ovom periodu zbog UV zračenja moramo zaštititi kožu, posebno one koji imaju brojne mladeže tamnije boje. Oni se ne smiju izlagati suncu te savjetujemo lagane košulje dugih rukava ili korištenje kreme sa UV zaštitom", ističe doktorica Larisa Gavran Redžepagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije