Vrijedni pažnje: 250 mladih diglo glas protiv nasilja i zanemarivanja

L. K.
Vrijedni pažnje: 250 mladih diglo glas protiv nasilja i zanemarivanja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vrijedni paznje - pokretanje kampanje protiv nasilja i zlostavljanja djece

Danas smo prisustvovali vrlo interesantnom performansu "Vrijedni pažnje". Navedenu kampanju je pokrenuo World Vision u BiH, djelujući u okviru globalnog partnerstva, a usmjerena je na zaustavljanje nasilja i zanemarivanja djece u Bosni i Hercegovini.

Ovaj zanimljivi performans, u kojem su učestvovala djeca, krenuo je ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu. A krenuli su prema Zgradi institucija kroz centar grada uzvikujući: "Vrijedni pažnje!"

Ovaj moto koji su djeca uzvikivala i koji je istovremeno naziv kampanje – osmislila su upravo djeca i mladi iz naše zemlje. Dakle, nosi autentičan glas i jasnu poruku djevojčica i dječaka koji traže pravo na život dostojan djeteta i žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim porodicama, školama, zajednicama.

Dragana Bulić, zadužena za zagovaranje i partnerstvo u World Vision u Bosni i Hercegovini, rekla je da je danas 250 mladih ljudi iz 11 opština iz naše zemlje došlo u Sarajevo da zajedno dignu glas protiv nasilja i zanemarivanja djece.

"Ova kampanja je dio globalne kampanje World Visiona. Potreban je cijeli svijet da se zaustavi nasilje nad djecom. Blisko smo sarađivali s mladim ljudima i sve što je osmišljeno rađeno je u saradnji s njima", navodi Bulić.

Navodi da djeca širom svijeta svaki dan živi u nasilju, u svakoj državi, zajednici i da Bosna i Hercegovina nije iznimka. Prema procjenama, svako drugo dijete je žrtva nekog vida nasilja.

"U Bosni i Hercegovini nemamo nekih preciznih statističkih rezultata, zato želimo podići svjesnost o ovom problemu. Želimo da o ovom teškom pitanju više znaju djeca, roditelji, profesionalci... Danas s ovim performansom naša kampanja kreće. Želimo privući pažnju o ovom pitanju", navodi Bulić.

Napominje da se djeca trebaju slušati, imaju jasne, univerzalne poruke – ne žele biti zanemareni, žele da ih se čuje i žele da budu dio rješenja!

Ovim simboličnim otvaranjem kampanje u glavnom gradu BiH, Sarajevu, dječaci i djevojčice nastavljaju aktivnosti započete u njihovim lokalnim zajednicama, s fokusom na zaustavljanje zanemarivanja djece u porodici, školi i lokalnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije