Uskoro skuplji vozački ispiti: Koliko će koštati časovi vožnje u BiH

N. K.
Uskoro skuplji vozački ispiti: Koliko će koštati časovi vožnje u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na osnovu Prednacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače koji je Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine dostavilo nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima na razmatranje, od 2019. godine cijena polaganja vozačkog ispita sigurno će biti viša za nekoliko stotina maraka.

Prema informacijama koje su nam dostavljene iz resornog državnog ministarstva koje je i bilo zaduženo za izradu ovoga prijedloga, za njegovo usvajanje jedino se protivi Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, odnosno Zavod za obrazovanje odraslih RS-a, koji su kao razlog naveli da se on krši sa Zakonom o konkurenciji u BiH.

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture - Zavod za obrazovanje odraslih RS u svom negativnom mišljenju navodi "da finansijski segment ne bi trebao biti obuhvaćen ovom odlukom", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

"Nakon što su sva dostavljena mišljenja analizirana i razmotrena u Ministarstvu, kao sljedeći korak u ovom procesu pristupilo se izradi teksta Nacrta odluke koji je u proteklom periodu prošao postupak javnih konsultacija,  kako bi zainteresovane strane uzele učešće u konsultacijama, te svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima doprinjele izradi što kvalitetnijeg propisa", rekli su nam u ovom Ministarstvu.

Kako nam je objašnjeno, postupak javnih konsultacija po ovom pitanju sproveden je širom BiH u periodu od 29. augusta do 30. septembra, a posebno je zanimljiva činjenica, da su se svi učesnici javnih konsultacija složili u vezi sa minimalnom visinom cijene nastavnog časa koje su predložene u ovoj odluci.

Koje zemlje priznaju vozačke dozvole BiH

Prema odluci koju smo dobili na uvid iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost nastavnog časa za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznosila bi sedam KM.

Također, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost časa osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila iznosila bi 30,50 KM.

Prema prijedlogu resernog ministarstva, utvrđene su i minimalne cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju te one iznose 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Na osnovu ovih prijedloga, a ukoliko  u obzir uzmemo propisano trajanje časova teorije i vožnje, minimalni troškovi polaganja vozačkog ispita za B kategoriju biti će 1.263 KM.

Međutim, ovo nije finalna cijena, jer se na ovu novčanu sumu moraju dodati i ostali troškovi polaganja prve pomoći, vađenja ljekarskog uvjerenja, nabavka udžbenika za toretske saobraćajne osnove i saobraćajna pravila, kao i sam zlazak na testiranje saobraćajne teorije i pravila, čime ukupna cijena za B kategoriju na kraju svega će iznositi oko 1.633 KM.

Stupanjem na snagu ove odluke, zakonski će se uspostaviti minimalna vrijednosta nastavnog sata za oblast osposobljavanja kandidata za vozače na prostoru cijele BiH.

Ovo u praksi znači da će autoškole moći da utvrde i višu cijenu časova, ali ne i nižu od ovih koje su predložene po prijedlogu državnog resornog ministarstva.

Kako saznajemo, uspostavljanje jedinstvene minimalne vrijednosti časova za saobraćajnuobuku najviše je tražila Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštite najnižu cijenu jednog časa kao osnove za oporezivanje.

"Po prethodnom zakonskom rješenju iz 2012. godine, kada je državno ministarstvo odredilo najnižu cijenu jednog časa za polaganje od 20 KM po času, dešavalo se da zbog slabe kontrole autoškola neke odrede fisknu cijenu od 10 do 15 KM po času, uz mogućnost da kandidat za polaganje vozačkog ispita ne prođe kroz sve časove s instruktorom. Upravo ovo je dovelo do toga, da ukupna cijena polaganja vozačkog ispita na kraju u nekim autoškolama bude nekoliko stotina KM" objašnjava za Radiosarajevo.ba Član Upravnog odbora ove Asocijacije Zdravko Ivić.

Međutim, ovo zakonsko rješenje ima i svojih negativnih posljedica, jer će ovo povećanje ukupne cijene vozačkog ispita dovesti i do gašenja mnogih autoškola u BiH, ali Ivić zaključuje kako je u ovakvoj situaciji koja je prisutna u BiH i "bolje da se ugase oni koji ne rade kako treba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije