Vlastimir Mijović: Bogić Bogićević je najugledniji živući Sarajlija

3
Faruk Vele
Vlastimir Mijović: Bogić Bogićević je najugledniji živući Sarajlija
Foto: Arhiv / Mijović i Bogićević

Poznati bosanskohercegovački novinar i urednik, Vlastimir Mijović, višedecenijski je prijatelj Bogića Bogićevića, kandidata za gradonačelnika Sarajeva i bivšeg člana Predsjedništva SFRJ. 

Tokom 40-godišnjeg rada u novinarstvu, Mijović je pisao za vodeće jugoslovenske i bh. novine, vodio i uređivao televizijske emisije.

Proglašen je za Novinara godine u bivšoj SFRJ 1989. i Bosni i Hercegovini 1998. godine.  

Iznad podjela

Jedan je od onih koji je kontaktirao i blisko sarađivao sa Bogićevićem, posebno u osvit "olovnih vremena", kada je svojim Bogićević historijskim "NE" nesumnjivo poremetio velikosrpske ratne plove, te značajno doprinio očuvanju i kasnijoj odbrani znaše zemlje. 

Zato je Mijović zasigurno jedan od najpozvanijih o potezu koji je snažno odjeknuo na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. 

"Bogić Bogićević je, po mojim kriterijima, najugledniji živući Sarajlija. A gradonačelnici bi trebali biti upravo takvog formata, simbol grada u vremenu u kojem stoje na njegovom čelu. Drago mi je i što su predlagači, umjesto uhljebljivanja drugorazrednih političara, smogli snage da podupru jednu nepotkupljivu, principijelnu i čvrstu ličnost koja je iznad stranačkih podjela, zavada i uskih interesa, čovjeka koji je svojim djelom uistinu obilježio modernu istoriju Bosne i Hercegovine", kazao je Mijović.

Raduje ga i to da će, predvodeći naš glavni grad, Bogić Bogićević "doći pred oči mlađih generacija, koje uglavnom ne znaju o kakvoj ljudskoj veličini se radi". 

Poboljšati ugled grada 

"Siguran sam da će Bogić svojim radom i javnim djelovanjem poboljšati ugled našeg glavnog grada, koji je duboko nagrižen, između ostalog, u većem dijelu poratnog razdoblja, kada su ga vodile ličnosti kojih su se sugrađani mogli samo sramiti", zaključio je Mijović. 

Podsjetimo, na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH, Bogić Bogićević prihvatio je kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva, saopćeno je jutros iz ove partije. 

"Čovjek, državnik, socijaldemokrata koji je u prvi plan stavljao dobrobit svih ljudi tokom cijele političke karijere, dugogodišnji član i funkcioner SDP-a, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Socijaldemokratske partije da upravo on bude kandidat za prvog čovjeka glavnog grada Bosne i Hercegovine", napisali su iz SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije