Vjenčanja u restoranima i hotelima sve popularnija, mnogi traže originalnost

S. H.
Vjenčanja u restoranima i hotelima sve popularnija, mnogi traže originalnost
Pixabay / Ilustracija
Tradicionalne svadbe i običaje i u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogli postati davna prošlost jer su se u svadbarske sokake već nastanili moderni trendovi.

Iako neekonomičniji, moderni trendovi svatovima štede vrijeme. Odlasci po mladenku u dom njenih roditelja, a zatim i u Općinu, često i na vjersko vjenčanje te onda u njen budući dom na doček ili u restoran, postali su naporni, oduzimali previše vremena i umarali kako mladence, tako i njihove pratnje.

Sve više mladenaca osjeća društveni pritisak kojeg nameću moderni trendovi, stoga posežu dublje u vlastite ili roditeljske džepove, dižu kredite i prave drukčija vjenčanja nego što su imali njihovi roditelji ili brojne generacije prije njih. 

Iako još uvijek nisu svi svadbeni običaji izumrli i često se kombiniraju s modernim, sve je učestalije da se budući bračni parovi vjenčavaju u restoranima u kojima su planirali slavlje.

"Matičari Općine Novi Grad Sarajevo na zahtjev stranke izlaze na teren da obave vjenčanja, ali objekt mora biti na području općine Novi Grad Sarajevo da bi se utvrdila nadležnost za postupanje i obavilo vjenčanje, u suprotnom nadležan je matičar općine gdje se nalazi objekt u kojem se održava vjenčanje. U svakoj pojedinačnoj situaciji uglavnom je bilo riječ o restoranima ili hotelima na području općine i nije bilo nekih neobičnih lokacija", naveli su za Radiosarajevo.ba iz ove Općine navodeći i kako je cijena izlaska na teren 300 KM.

Osim cjenovnika, zahtjevi za vjenčanjem izvan zgrade općine isti su u svim općinama u Kantonu Sarajevo.

Pored restorana i hotela, mladenci se često odlučuju i na neobične lokacije kojima žele pokazati originalnost ili uobličiti zajedničke interese u danu za pamćenje.

Tako su matičari Općine Novo Sarajevo prije nekoliko godina vjenčali mladi bračni par na stadionu Grbavica. Pred skoro 3.000 navijača Željezničara, a u poluvremenu utakmice s Modričom 2008. godine, sudbonosno "da" izrekli su Vanja Žujić i Željko Andrić. Iako su pregovori za sklapanje braka na stadionu trajali dugo, sigurno se isplatilo i ovaj bračni par će imati uspomene za cijeli život - Vanja u plavoj svilenoj haljini, oboje u Željinom dresu, dok ih Manijaci bodre i pažljivo slušaju govor matičarke.

Kako su naveli iz Općine Novo Sarajevo, u nekoliko navrata vjenčanja su se obavljala i na Televiziji OBN.

"Zabilježeni su strani državljani iz cijelog svijeta koji su se odlučili sklopiti brak upravo u Općini Novo Sarajevo iz Brazila, Čilea, Danske, Velike Britanije, Italije, Indonezije, Sudana, Turske, Arapskih zemalja i slično, a najčešće su to državljani zemalja našeg okruženja Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i drugo, dodali su iz Općine.

U Općini Novo Sarajevo srijedom i subotom u terminu od 8 do 16 sati su besplatni termini održavanja ceremonije vjenčanja, dok je izlazak na teren matičarima omogućen samo subotom u periodu od 16:30 do 18:00 sati i iznosi 400 KM.

Kako su naveli, najčešće se izlazi u ugostiteljske objekte isključivo na području Općine Novo Sarajevo. 

Ukoliko se budući bračni parovi odluče vjenčati u ovoj Općini utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati naknada za vjenčanja iznosi 200 KM.

Vjenčati se može i u sarajevskoj Vijećnici, koja je jedna od najpopularnijih destinacija za photoshooting, a prostor iznajmljivanja za ceremoniju sklapanja braka košta 2.340 KM, dok je za fotografiranje parova sa oficijelnim fotografom cijena 81.90 KM.

Kako je i iznajmljivanje profesionalnog fotografa za vjenčanja sve popularnije što je također postalo jedna od dodatnih obaveza koja oduzima vrijeme mladencima, ali ne i svatovima, mnogi se odlučuju na vjenčanja u prirodi kako bi spojili ugodno s korisnim. 

Može se reći da je popularnije fotografiranje na neobičnim lokacijama od samog čina sklapanja braka.

Ipak, danas nije ni neobično da se mladenci ne odlučuju na svadbeni čin, već samo u prisustvu svjedoka obave ceremoniju vjenčanja u općini. Razlozi za ovaj korak najčešće su ekonomske prirode, ali i ličnog stava prema svadbenim običajima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije