Više od 400 žena trčalo na sarajevskom Vilsonovom šetalištu

AA
Više od 400 žena trčalo na sarajevskom Vilsonovom šetalištu
U organizaciji nevladine organizacije "Marathon" na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jutros je organizovana peta društveno odgovorna utrka "Avon Djevojke na trčanju”, na kojoj je učešće uzelo više stotina djevojaka i žena iz cijele BiH.

 Na ovom jedinstvenom sportskom događaju učestvovalo je oko 400 djevojaka i žena, koje su trčale ili šetale, u zavisnosti od fizičke spremnosti. Učesnice su se kretale su prema Mostu Suade i Olge gdje su se okrenule i uputile prema cilju kod hotela Bristol,javlja Anadolu Agency (AA). 

Prva kroz cilj je prošla je Biljana Cvijanović iz Doboja, koja je utrku završila za 9 minuta i 23 sekunde. Druga je bila Alma Hrnjić iz Sarajeva, a treće mjesto osvojila je Katarina Lemez iz Istočnog Sarajeva.

Erol Mujanović, direktor udruženja "Mararathon" iz Sarajeva, u izjavi za AA istakao je da je cilj ove utrke revijalnog karaktera, promocija zdravog i aktivnog života žena, ali i djelovanje u borbi protiv diskriminacije i predrasuda.

 "Trku smo pokrenuli jer smo već tada, kada je trčanje počelo polako da se omasovljava u Sarajevu, putem naše škole trčanja Klix, imali dosta pritužbi od strane djevojaka koje nisu nailazile na dovoljno razumijevanja u okruženju za njihove treninge. Onda smo rekli da ćemo organizovati jednu trku samo za žene, po uzoru na najbolje svjetske prakse i zaista svake godine broj učesnika je rastao", rekao je Mujanović.

 Ovaj događaj, osim promocije zdravog i aktivnog životnog stila, ima za cilj podržati i humanitarne projekte i nekoliko korisnih inicijativa. Dio prikupljenih sredstava biće usmjeren na podizanje svijesti o karcinomu dojke, a u tom kontekstu, trčanje će poslužiti kao sredstvo prevencije tog oboljenja.

 "Zahvaljujući velikom broju partnera koji stoje iza ove utrke uspjeli smo i da svake godine prikupljamo prigodne donacije koje doniramo udruženjima kojima je to najpotrebnije", rekao je Mujanović.

Ove godine, dio sredstava će biti usmjeren za rad Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke iz Bihaća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije