Teta Violeta voli prirodu: Novi toaletni papir u iskoristivoj ambalaži

Radiosarajevo.ba
Teta Violeta voli prirodu: Novi toaletni papir u iskoristivoj ambalaži
Foto: Facebook / Noviteti koji znače

Borba je za očuvanje okoliša, led se topi, nivoi mora i okeana rastu, sijeku se šume, pronalazimo ribe na obalama mora i okeana koje su pune plastike.

Prema istraživanjima brojnih naučnika plastika je jedan od najvećih zagađivača okoliša. Stravične su procjene da će za 30 godina u okeanima biti više plastike nego riba. 

Brojni svjetski časopisi i drugi mediji su na svoje naslovne strane stavili svojevrsno upozorenje "Planet ili plastika" što dovoljno govori o dramatičnoj situaciji sa kojom se suočavamo.

Program za zaštitu okoliša UN-a izdao je upozorenje u kojem se između ostalog navodi da "Kada bismo ih spojili, vrećicama bi mogli omotati Zemlju sedam puta svakih sat vremena. No, poput većine plastičnog otpada, plastične vrećice jedva da se recikliraju".

Novi proizvod bh. kompanije Violete vrijedan je svake pohvale. Naime, napravili su novi toaletni papir napravljen od 100 posto recikliranog papira i 100 reciklirane ambalaže.

Osim recikliranog papira, odlučili su da ambalaža njihovog novog proizvoda bude vreća za otpad. 

"Odlučili smo ga pakirati u ništa manje nego u iskoristivu vreću za otpad. Na vrh vrećice smo dodali vezicu za zatvaranje kakve smo navikli koristiti na vrećama za odlaganje otpada.

Pakiranja i ambalaže osuđene su na to da završe u smeću. Zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada", napisali su iz Violete na svom Facebook profilu.

Malim stvarim moramo se boriti da sačuvamo prirodu, ovo je jedan od načina da barem jednu kesu manje kupimo i iskoristimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije