Znate li ko je zasadio lipe na Vilsonovom šetalištu?

Semra Hodžić
Znate li ko je zasadio lipe na Vilsonovom šetalištu?
„Mi nemamo Bulonjsku šumu ni Haj Park ni Vrapčja Brda i što se lirike tiče, s jeseni, kad počne da opada lišće, u ovoj varoši koja je baš u lirici oskudna i tvrda mi nismo imali gdje da idemo nego na Vilsonovo šetalište.“

Stogodišnji niz drvoreda uz rijeku Miljacku ostavština je austrougarske vladavine.

"Aleja lipa podignuta je 1905. godine uz nekadašnju makadamsku ulicu, zemljanog karaktera. Vojska iz tadašnje austrougarske kasarne zasadila je tri vrste lipe - sitnolisnu, krupnolisnu i srebrenu", ispričao je za Radiosarajevo.ba nekadašnji profesor na Odsjeku za hortikulturu Šumarskog fakulteta u Sarajevu Vladimir Beus.

"Lipe cvjetaju u različito vrijeme, nadovezuju se jedna na drugu. Cilj je bio da šetalište neprestano miriše u periodu od mjesec i po dana - od zadnjih dana maja do 10. jula", priča Beus. 

"Poslije Drugog svjetskog rata izvršene su neke dopune na šetalištu, a u posljednjih 20 do 25 godina napravljene su veće promjene tako što je šetalište prošireno do Dolac Malte. Šumarski fakultet je u saradnji sa preduzećem KJKP 'Rad' pregledao lipe i preporučio neke sanacije poput podrezivanja grana, čišćenja i plobmiranja truleži", naveo je Beus za Radiosarajevo.ba.

Ime šetališta je simbolično – 28. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Tomas Woodrow Wilson objavio je 1917. godine rat Njemačkoj, što je rezultiralo i krajem austrougarske vladavine na ovom prostoru.

Vilsonovo šetalište se ne zove oduvijek tako. Kada je tek otvoreno u prošlom stoljeću dobilo je naziv „Kalajeva promenada“ po Benjaminu Kalaju, generalnom konzulu Austro-Ugarske u Beogradu, dugogodišnjem ministru finansija i guverneru Bosne i Hercegovine od 1882 do 1903. godine. Taj se naziv zadržao sve do odlaska Austro-ugarske monarhije sa prostora Bosne i Hercegovine.

Pod utjecajem fašističke ideologije za vrijeme Drugog svjetskog rata, šetalište je dobilo naziv i „Musolinijevo šetalište“, a nakon 1960. godine kratko se zvalo i Omladinsko šetalište. Gotovo svi gradovi u bivšoj Jugoslaviji imali su ulice ili šetališta pod nazivom Omladinska.

U konačnici, ovo šetalište je ponovo dobilo naziv Vilsonovo i zadržalo se do dan-danas.

Šetalište je svakodnevno prepuno šetača, biciklista, ali i onih koji tu treniraju – trče ili vježbaju na nekim od postavljenih sprava za vježbanje. Za saobraćaj šetalište je zatvoreno u periodu od 17 do 24 sata svakim radnim danom, a vikendom u potpunosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije